DOORPRIKT: van groene tsjeef tot politieke wees

DOORPRIKT: van groene tsjeef tot politieke wees

Politiek Heusden-Zolder zit dus met zijn zoveelste affaire, nu Yasin Gül door de CD&V uit de partij is gezet wegens sympathieën met de Grijze Wolven. Niet te verzoenen met de waarden waar de CD&V voor staat, zoals dat heet. Voor alle duidelijkheid, het is een beslissing die door de nationale partijleiding is genomen, nadat een filmpje uit december 2017 niets over de sympathieën verhulde. 

Voor de lokale CD&V is dit de zoveelste pijnlijkste zaak op rij. Er was het pre-electorale samengaan met Groen, die al snel na de start van de nieuwe legislatuur op de klippen liep, er was de kemel met de (deels) Turkse verkiezingsfolder die door Vlaamse kiezers was afgestraft. En er was het binnenhalen van schepen Yasin Gül, die achtereenvolgens bij Sterk en Groen op de lijst stond en nu plots een overtuigd christendemocraat werd in ruil voor de 5de plaats op de Vlaamse lijst. CD&V beweert nu dat hij in alle gesprekken banden met of sympathieën voor de Grijze Wolven had ontkend. Bullshit natuurlijk, als mensen die aan de politieke touwtjes willen trekken zich in deze tijd van Google, Facebook, … zo met een kluitje in het riet laat sturen, dan moet je je toch vragen stellen.

Links-rechts

Daartegenover staat dat de beslissing door de partijleiding vandaag van moed en lef getuigt, zeker op dik twee weken voor de verkiezingen en in de wetenschap dat je de betrokkene niet meer van je lijst kunt verwijderen. De socialisten kunnen daar nog een flink lesje van leren, in verschillende gelijkaardige gevallen bij de SP.A stak de partijleiding haar hoofd nog dieper in het zand dan de struisvogel met de langste nek. Uitgerekend bij een linkse partij maken ze blijkbaar geen bezwaren tegen rechtse adoratie.

En nu?

Maar terug naar Heusden-Zolder, want hier kan het spel dus weer beginnen. Schepen Yasin Gül is dus niet alleen ex-Groen, maar nu ook ex-CD&V. Zullen ze hem in het college zijn bevoegdheden afnemen? En krijgen we dan weer zoals in de vorige legislatuur én de legislatuur daarvoor een schepen die weinig om handen heeft maar toch betaald wordt? Het zijn op dit moment nog vragen waarop de antwoorden spoedig zullen volgen. Numeriek is de meerderheid geenszins in gevaar, maar qua sfeer verzeilen we in politiek Heusden-Zolder opnieuw meer en meer in een warrige situatie. En precies dat konden we na de vorige jaren missen als wolven in een schapenweide. (Dirk Reynders Internetgazet - Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook) 46735