DOORPRIKT: Van vernieuwend naar terminaal
36 jaar lang als nieuw en vernieuwend naar voor geschoven worden en dan van je naaste familie te horen krijgen dat ze je zachtjes gaan laten inslapen. Dat is dus wat NHZ overkomt. Wie herinnert zich nog de turbulente verkiezingen van 1982 toen het kersverse Nieuw onder leiding van Jaak Vandewijngaert een eind maakte aan de CVP-hegemonie? Op heel wat plaatsen bestond in die periode al het Gemeentebelangenconcept maar een onafhankelijke lokale lijst, met mensen van verschillende stromingen en van buiten de politiek was vrij vernieuwend. Het moet gezegd dat in de beginperiode nogal wat Volksuniefiguren onderdak zochten bij Nieuw want onder hun ware naam kwamen ze toen electoraal niet van de grond.
Later konden de Vlaams-nationalisten toch weer elders terecht en groeide Nieuw uit tot een pure lokale beweging. Geen dictaten vanuit Brussel of Hasselt, geen ideologische lijnen te volgen, geen hete adem van de zuilen in de nek, ... het bleek jarenlang een goed werkbaar concept en het deed Nieuw bij de coalitievormingen vaak midden in het bed belanden, de één keer gekoesterd door links, de andere keer geliefkoosd door rechts. 5 legislaturen op 6 in de meerderheid, il faut le faire.
Dan kwamen de verkiezingen van 2012, waar NHZ na een goed gevoerde oppositiekuur, een behoorlijk resultaat behaalde en opnieuw de meerderheid inging. Maar op een ogenblik dat er nood was aan ervaring in de bestuursploeg bedankten de oude rotten voor een mandaat, kont in de haag en kop in het zand. Zo kreeg het morele politieke gezag van NHZ in Heusden-Zolder een eerste knauw. Daarna kwamen er uiteraard de gekende politieke perikelen die zowat alles door elkaar schudden en waaruit GOED ontstond, een andere plaatselijke, onafhankelijke partij. En laat dat nu net door een deel van NHZ als argument gebruikt worden om de eigen lijst op te doeken. Na ruim 3,5 decennia wordt nu de handdoek snel gegooid. Nieuw en nadien NHZ zijn er altijd prat op gegaan een beweging te zijn en geen partij, maar de gang van zaken van de jongste tijd, lijkt haaks te staan op die van een democratische beweging.
Voor GOED lijkt het dan weer een geschenk uit de hemel, want dat kan plots uit een heel wat grotere vijver zijn kandidaat politiek personeel en zijn kiezers gaan vissen. Hoewel, zoals we al eerder schreven, zijn ook de andere partijen met hergroeperingen bezig en staan al verschillende deuren op een kier. En ook het gedrag van de kiezer laat zich niet voorspellen, laat staan vatten in wishful thinking. De wakkere burger weet maar al te goed dat er in twee jaar veel kan gebeuren, zeker in Heusden-Zolder. Dus voor we gaan spreken over een herverkaveling van het versnipperde politieke landschap, toch maar even afwachten waar de rooilijnen liggen. (Dirk Reynders – Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
29385