ECRU: € 105.000 steun aan 66 projecten

ECRU: € 105.000 steun aan 66 projecten

Het voorbije jaar ondersteunde ECRU maar liefst 66 erfgoed- en cultuurprojecten voor een totaalbedrag van 105.000 euro – bijna dubbel zoveel als in 2021. “ECRU krijgt steeds meer bekendheid bij erfgoed- en cultuurverenigingen en kunstenaars in de mijnstreek. Het aantal ondersteuningsvragen stijgt exponentieel. We zien ook steeds meer projecten op het snijvlak van cultuur en erfgoed, zoals de prachtige expo Kompelkoppen die dit weekend afloopt in ZLDR Luchtfabriek”, licht ECRU-voorzitter An Moons toe.

Na corona kwam in 2022 het verenigingsleven weer op gang. Zo kon ECRU ook een eerste netwerkdag houden bij het begin van de zomer, waar medewerkers de achterban ontmoetten op een creatieve dag in Casino Modern in Waterschei.

Sint-Barbara en Sint-Antonius

“Verrassend was dat veel verenigingen tradities van onder het stof halen”, aldus ECRU-secretaris - Anniek Nagels. “ECRU gaf een boost aan deze tendens en ondersteunde o.a. de vele vieringen en herdenkingen van Sint-Barbara in najaar 2022. Ook de try-out van het tonpraten en de Sint-Antoniusviering in As werden nieuw leven ingeblazen, dankzij de steun van ECRU.”

Klub Karbon

Ook in 2022 werd het startschot gegeven van Klub Karbon. Daarmee geven de cultuurcentra van Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Beringen en Leopoldsburg en ECRU talentvolle jongeren in kwetsbare situaties kansen geven om artistieke masterclasses te volgen en culturele events uit te werken. Zo maakten 30 jongeren al kennis met breakdance, rap, theater en film. De ambitie is om met Klub Karbon de volgende drie jaar veel jong creatief talent te ontginnen in de regio.

2023: migratie en troostcultuur

Dit voorjaar staat in het teken van Erfgoeddag op zondag 23 april - thema “Beestig!” - , Atelier in Beeld op 6 en 7 mei, waarbij kunstenaars hun deuren openzetten en de ECRU dag op 10 mei. In 2023 volgt ook een oproep naar initiatieven rond migratie van diverse gemeenschappen naar de ECRU-regio. Ook projecten die inspelen op troost- en rouwcultuur krijgen steun.76536