Els Beerten boeit jong en oud

Els Beerten boeit jong en oud

Hoog bezoek vrijdagavond in de bib, de kinderen die waren uitgenodigd voor de prijsuitreiking van de junior journalistwedstrijd hingen er aan de lippen van schrijfster Els Beerten. Els kwam aan de jongeren vertellen hoe zij schrijft en hoe dat ook wel heel wat inspanningen vergt. De jongste tijd is de schrijfster niet meer uit de media weg te branden, ze is dan ook bekroond met de prestigieuze Boekenleeuw voor de beste auteur van kinder- en jeugdboeken.

Ze kreeg die prijs voor het schitterende boek 'Allemaal willen we de hemel', dat ook door volwassenen gretig wordt verslonden. Het speelt zich af in een dorp na de oorlog waar een meisje wordt geconfronteerd met twee werkelijkheden en waarheden: het verzet en de collaboratie. Het is tegelijk een hard en aangrijpend boek. De roots van Els liggen in Heusden-Zolder, het huis van haar grootouders stond in Zolder op de plaats waar onlangs het vroegere gemeentehuis is gesloopt. Uit die periode herinnert zich nog de kermissen en feesten. Haar eerste 6 levensjaren woonde ze in Berkenbos, daarna verhuisde ze met de familie naar Koersel.

Nu woont ze in Aarschot, ze werkt als leerkracht maar heeft ondertussen al heel wat geschreven. 'Allemaal willen we de hemel' is haar eerste historische roman. Ze wordt dezer dagen overal in Vlaanderen gevraagd, en ook vrijdagavond moest ze ettelijke boeken signeren. Later dit jaar zien we haar nog terug in de bib.2089