Families slachtoffers hopen op zwaarste straf

Families slachtoffers hopen op zwaarste straf

De familieleden van de brandweermannen die om het leven kwamen bij de brand in Beringen in augustus 2019, hopen dat het gerecht de daders de zwaarste straf zal opleggen. Ze zijn ook opgelucht dat het gerecht drie verdachten heeft geïdentificeerd. Maar ze vinden het nog steeds ongelooflijk dat de daders zo lang zijn blijven zwijgen.

Guido Smulders - vader van Benni - benadrukt de gemengde gevoelens waarmee de families zitten. Het geeft een gerust gevoel dat ze de daders hebben, maar anderzijds moeten we dan lezen dat het kwajongensstreken zijn, daar kan ik niet mee leven. Jongens van 17, 18 jaar die zoiets doen, er zijn twee brandhaarden gevonden, het was bij nacht,  appartementen hebben brandschade opgelopen, ... om daar dan drie jaar mee te leven en te zwijgen, daarvoor moet je toch niet goed van karakter zijn, vind ik. Ik kan tegen mijn kleinkinderen toch niet gaan uitleggen dat hun papa omgekomen is door kattekwaad."

De families zijn bang dat de daders een lichte straf zullen krijgen. "Bij de meerderjarige die voor de correctionele rechtbank moet verschijnen, hangt wellicht iets boven het hoofd. Maar de anderen zouden er via de jeugdrechter van af kunnen komen met een berisping, of ze zouden ook naar de gewone rechtbank kunnen doorgestuurd worden. Het is aan de rechter om dat uit te maken. We hopen dat ze als volwassenen berecht worden. Maar iedere keer als zoiets naar bovenkomt, worden er diepe wonden opengereten. En eender wat er gebeurt, we krijgen ons kind niet terug", besluit Guido Smulders.73033