Fietsroute brengt Jef Ulburghs in herinnering

Fietsroute brengt Jef Ulburghs in herinnering

Vandaag is een nieuwe fietsroute ingereden: "In het Wiel van Jef" is een eerbetoon  aan wijlen Jef Ulburghs, priester, activist en politicus. De route leidt langs betekenisvolle plekken uit zijn leven en werk en komt er naar aanleiding van zijn 100ste geboorteverjaardag vandaag. Het initiatief voor de fietsroute is genomen door Stebo, geen toeval want het buurtopbouwwerk lag Jef Ulburghs na aan het hart. Jef lag mee aan de basis van Stebo. 

Jef Ulburghs werd geboren in Zolder en heeft zich tijdens zijn leven ingezet voor mijnwerkers en staalarbeiders maar ook voor migranten, vluchtelingen en de derde wereld. Hij zetelde in de gemeenteraad van Genk, de Vlaamse Raad, de Senaat en het Europees Parlement, hij zat eerst bij de SP (nu Vooruit) en later bij Agalev (nu Groen). "Als kleine mensen samenwerken, zijn ze tot grootse dingen in staat", was één van zijn slogans. Op latere leeftijd keerde hij terug naar het huis van de familie in de Sint-Annastraat in Zolder. Als 80-plusser behaalde hij trouwens nog een doctoraat. 

Op verschillende manieren

"Met de fietslus kan je op een sportieve manier een figuur leren kennen die een  belangrijke rol heeft gespeeld in de sociaal-economische geschiedenis van Limburg", vertelt Erwin De bruyn, directeur van Stebo. "We wekken hem als het ware weer tot leven via getuigenissen en foto's van destijds." Er is een website gemaakt die je via GoogleMaps op de fietslus brengt, ook te volgen via de GPS met een GPX-bestand of door de FARO app te downloaden op je smartphone. Op de website en in de app kan je verhalen beluisteren van mensen uit zijn omgeving. Je kunt de fietsroute aanvattten vanuit 9 punten, in Heusden-Zolder zijn dat het huis van Jef en Jeanne Ulburghs, Sint-Annastraat 7, de Kluis van Bolderberg en de kerk van Lindeman.75168