Gemeente mag zich 'Baanbrekende Werkgever' noemen
De gemeente Heusden-Zolder heeft het label 'Baanbrekende Werkgever' behaald. Dat is een label voor duurzaam mobiliteitsbeleid en een mensgericht personeelsbeleid. Het lokaal bestuur nam daarvoor deel aan een certificatietraject om te leren en te groeien op de drie vastgelegde pijlers: minder onderweg, mensgericht hybride werken en slimmer en groener onderweg. "Het doel van onze teams is te zorgen voor een uitstekende dienstverlening, het welzijn voor iedereen te maximaliseren, de lokale economie te stimuleren en nieuwe inwoners aan te trekken", zo luidt het bij de gemeente. Gemeente en Sociaal Huis tellen samen 400 medewerkers, van verzorgenden tot administratief medewerkers, experts, technisch medewerkers en teamverantwoordelijkheden. Algemeen directeur Rony Herlitska legt de lat hoog: "We moeten een voorbeeld zijn voor andere besturen. Baanbrekende Werkgever geeft ons het zetje om net dat ietsje meer te doen voor onze medewerkers.”
Zo wordt het telewerkbeleid structuureel ingevoerd. "De medewerkers die veel telewerken krijgen een vergoeding van 20 euro per maand. Dit najaar krijgt ook iedere medewerker een laptop en schakelen we over naar een digitale telefooncentrale. Een cultuur van digitaal vergaderen is - sinds corona - verankerd als manier om overbodige kilometers te vermijden", legt Genevieve Stratermans, clusterverantwoordelijke Interne Dienstverlening uit.
Thuiswerk
Daarnaast wordt er gewerkt om slimmer en groener onderweg te zijn met dienstfietsen, hybride dienstwagens, blue bikes, financiering van abonnementen op openbaar vervoer voor woon-werkverkeer, fietsvergoeding, ... En om de banden tussen het personeel aan te handen zijn er sportdagen, verwenweken, een vriendenkring en werkgroep die leuke activiteiten organiseert, gepensioneerden worden eens per jaar uitgenodigd, ... Er is een vormingsbudget om individuele loopbanen en interne doorgroei te stimueren, en de gemeente is een 'proeftuin' gestart rond tijdsonafhankelijk werken.75893