Gemeente stelt klimaatactieplan op

Een eerste discussiepunt vanavond op de gemeenteraad was Circo Paradiso. Iedereen staat daar achter het initiatief en de bijkomende middelen voor het kunstenfestival. Alleen zal de evaluatie achteraf op vraag van de oppositie niet alleen op het schepencollege gebeuren, maar ook in de gemeenteraadscommissie. De sportraad wil de statuten wijzigen en de raad niet alleen openstellen voor afgevaardigden van clubs maar ook voor andere inwoners van Heusden-Zolder die hun deskundigheid hebben of interesse hebben in sportbeleid.

klimaat

De raad keurde het opstellen van een klimaatactieplan goed in opvolging van de ondertekening van de burgemeestersconvenant voor lokale duurzame energie in 2008. Volgens schepen Bruno Buyse zit Heusden-Zolder goed en stoot de gemeente maar tweederde CO2 uit van de gemiddelde Limburgse gemeente met evenveel inwoners. Alleen op het vlak van mobiliteit scoort Heusden-Zolder minder en dat heeft te maken met de aanwezigheid van de snelwegen. In het klimaatactieplan wordt gekozen om tegen 2020 maatregelen te nemen om de uitstoot van particuliere gebouwen en de gebouwen van de gemeente te verminderen. Andere maatregelen kunnen zijn: meer openbaar vervoer, fiets- en voetgangersinfrastructuur, voertuigen met minder uitstoot en het consumptiegedrag van de inwoners en het aankoopbeleid van de gemeente. Sonja Claes had de cijfers bekeken en stelde vast dat Heusden-Zolder dubbel zoveel energie verbruikt als vergelijkbare gemeenten en dat dus moet ingezet worden op de gemeentegebouwen en de woningen. Het kwam nog even tot een scherpe aanvaring tussen Nieuw en CD&V over het gemeentehuis, ze blijven elkaar al jarenlang de zwarte piet toespelen over de constructie van het gebouw.

schachtbok

De nv Mijnen is eigenaar van de schachtbok en de grond erbij op het mijnterrein, maar voor de aanleg van een weg naar het ophaalgebouw heeft de gemeente daarvan een stukje grond nodig. Het koopt 2,30 are voor een symbolische euro. Het beschermde orgel in de Sint-Jacobuskerk in Eversel wordt gerestaureerd. Zonder het ereloon van de ontwerper kost de restauratie bijna 260.000 euro, waarvan bijna 59.000 op rekening van de gemeente.12782