Geneeskundestudenten oefenen hun eindexamen in SFZ

Geneeskundestudenten oefenen hun eindexamen in SFZ

In de gang waar normaal directie en andere diensten van het Sint-Franciscusziekenhuis zitten, was het vanavond ongewoon druk. Vandaag en ook morgen komen 72 laatstejaars studenten geneeskunde van de KULeuven hun zogenaamde stationsproef inoefenen. Dat is hun praktisch eindexamen dat ze in januari moeten afleggen, maar het Sint-Franciscusziekenhuis biedt hen de kans om dat nu al eens volledig in de praktijk te doen. Het gaat 9 'stations' die ze achter ellkaar moeten afleggen. Overal krijgen ze een patiënt of case in een andere discipline: van een reanimatie, kind- en jeugdgeneeskunde, tandheelkunde, urologie, radiologie, moeilijke gesprekken, maag-darm, ... Alles is strikt getimed: 1 minuut de opgave lezen, 6 minuten om de opdracht uit te voeren en vervolgens 3 minuten feedback. 

Unieke kans

"We zijn er trots op dat we dit als enige ziekenhuis al een 5-tal jaren aanbieden. We kunnen daarvoor rekenen op tientallen collega's uit alle diensten, ook de HR-directeur, de financiële directeur en de CEO komen als patiënt figureren, alleen met zoveel vrijwillige inzet op twee avonden, kunnen we dat realiseren", zegt uroloog dokter Kurt Dillen, die alles coördineert. Het Sint-Franciscusziekenhuis krijgt jaarlijks 40 tot 50 stagiairs over de vloer. "We vinden het allemaal belangrijk dat we de studenten deze praktijk kunnen aanbieden, het kunnen trouwens onze toekomstige collega's zijn. Aan de KULeuven hebben ze het eens nagekeken en het blijkt dat studenten die hier de stationsproef hebben doorlopen, beter scoren dan hun collega's. Vandaar dat het aantal plaatsen altijd zeer snel is volgeboekt, het lijkt wel Pukkelpop. We stellen ons draaiboek trouwens aan andere ziekenhuizen ter beschikking, maar zijn voorlopig nog de enige."

Minder stress in januari

Voor de betrokken studenten is het dus een zeer pittge oefening, ze moeten diagnoses stellen onder tijdsdruk, beslissingen nemen, ingrijpen, duidelijk communiceren, ... "Ik was vooraf best zenuwachtig, maar dat is in de loop van de proef verminderd. Ik vond het eigenlijk best leuk om te doen. En je wordt er op die manier ingegooid. We kregen ook goede feedback, een prima voorbereiding op het echte examen in januari", zegt Nienke, één van de studenten. "Het zal ons ook helpen om volgende maand met minder stress aan het echte examen te beginnen omdat we nu weten hoe het gaat. We kregen ook aandachtspunten mee, maar het is beter verlopen dan gedacht. Ik voel me opgelucht", vult haar collega-student Hanna aan. 
De studenten komen vanuit heel Vlaanderen afgezakt voor de stationsproef, zelfs vanuit West-Vlaanderen. 83859