Gigantische fraude geleid vanuit Heusden-Zolder

Gigantische fraude geleid vanuit Heusden-Zolder

De raadkamer in Hasselt heeft vier verdachten van een zaak in uitkeringsfraude verder aangehouden en naar de gevangenis gestuurd. Een vijfde, een bejaarde dokter, is vrijgelaten. Bij de vier verdachten zijn twee inwoners van Heusden-Zolder. Ook een neurochirurg uit Hasselt, die zijn adres in Knokke heeft, is in de zaak betrokken. Hij schreef valse medische attesten uit, zodat mensen onterecht een ziekte- of invaliditeitsuitkering kregen. De spilfiguren, een Heusdenaar en een Genkenaar, zorgden ervoor dat wie zo'n uitkering wilde, bij de arts terechtkwamen.

De zaak zou al jaren aan de gang zijn, en honderden mensen zouden op die manier van onterechte uitkeringen geprofiteerd hebben. De man uit Heusden-Zolder zette de zaak op, hij mikte vooral op mensen van Turkse origine. Die moesten hem 3500 tot 10.000 euro betalen voor zijn tussenkomst. Hij zorgde ervoor dat ze een fictieve inschrijving in ons land kregen, een fictieve tewerkstelling en dat ze naar allerlei dokters en het ziekenfonds werden begeleid. 60 speurders zijn deze week op 14 adressen binnengevallen. De federale gerechtelijke politie onderzoekt op dit moment 350 dossiers, maar ze gaan er bij het gerecht van uit dat het om veel meer gevallen van misbruik gaat.

Volgens het arbeidsauditoraat zou de Belgische staat voor vele miljoenen zijn opgelicht: onterechte invaliditeitsuitkeringen en van de zorgverzekering, terugbetaling van dokterskosten, verhoogd kindergeld, gezinshereniging, studiebeurzen, verlaagde elektriciteitstarieven, en zelfs verhoogde pensioenberekening. Het onderzoek loopt nog voort.31704