Het weer: droger

Een bijzonder krachtige depressie nabij Schotland stuurt zachte, maar gestoorde lucht naar onze streken, waarbij er bijtijds regen te verwachten is. Tussen twee storingen in volgt echter een droge periode. Wisselvallig weer maakt in de loop van volgende week plaats voor de invloed van een hogedrukgebied. Hierbij staat er droger weer op het programma.
Vandaag maakt de zon plaats voor toenemende wolken. Na de middag volgt er lichte regen of motregen vanuit het westen. Het kwik bereikt 9 graden en de wind wordt matig.
Morgen bevinden we ons in een zogenaamde warme sector. Hierbij wordt zachte lucht aangevoerd, waarbij het kwik kan oplopen tot 11 of 12 graden. Er zijn wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Volgende nacht gaat het regenen.
Zondag komen we dan weer in iets koelere lucht terecht en het kwik stagneert op 9 graden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en vooral na de middag kan er een lokale bui vallen. Er komt behoorlijk wat wind te staan.
Maandag is het erg winderig en er zijn rukwinden mogelijk tot 70, soms 80 km/u. Wolken domineren en vooral na de middag zijn er perioden met lichte regen. Ook de laatste dag van het jaar verloopt erg zacht bij maxima rond 10 graden. Oudejaarsnacht wordt bewolkt en er komt regen opzetten. Met wat geluk bereikt de regen echter onze regio na middernacht en is het tot dan meestal droog. Het wordt wel een relatief zachte nacht bij minima rond 6 graden.
Dinsdag doen de temperaturen het relatief goed bij gemiddeld 8 graden. De eerste dag van het nieuwe jaar starten we echter met veel wolken en perioden van regen.
De volgende dagen stijgt de luchtdruk. De neerslagkansen nemen af, maar vaak is het bewolkt. Het wordt rustiger en droger op de weerkaarten, al kan de bewolking soms nog dik genoeg zijn om een drupje regen te lossen. De temperaturen komen stilaan wat lager uit. (Michel Nulens - Meteoservices)12167