Het weer: één zomerse dag

Een omvangrijke depressie vat post nabij de Britse Eilanden en is verantwoordelijk voor een zuidelijke luchtstroming over onze streken. Na de doortocht van een storing wordt het daarbij warmer. De onweersdreiging neemt echter toe in het weekend. Vanaf zondag keert een zuidwest circulatie terug met wisselvallig en koeler weer.
Vandaag krijgen we in deloop van de middag droger weer en later is er zelfs wat ruimte voor de zon. In warmere lucht kan het kwik oplopen tot 21 graden.
Morgen zijn er flinke zonnige perioden, evenwel afgewisseld door wolkenvelden. Met een matige zuidenwind wordt erg warme lucht naar onze streken gestuurd, waarbij het kwik kan oplopen tot 27 of 28 graden. In de avond/nacht komen echter onweersbuien opzetten.
Zondag verloopt de voormiddag droog met een wisselende bewolking. Na de middag volgen er echter perioden met regen of buien vanuit het westen. Het wordt minder warm bij 22 graden.
Maandag gaat het flink waaien en het is licht wisselvallig met vooral in de namiddag kans op enkele buien. De maxima liggen rond 20 graden.
Dinsdag speelt de wind nog steeds een belangrijke rol en wolken domineren vaak. Er kan periodiek wat regen of een bui vallen, maar er zijn ook drogere perioden. Het wordt koeler bij 18 graden.
Woensdag gaat het kwik nog een stapje achteruit bij 17 graden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar vlug af en verspreid vallen er enkele buien. De wind blijft prominent aanwezig.
De tweede helft van de week gaat de luchtdruk stilaan stijgen en de wind wordt aan de ketting gelegd. De neerslagkansen nemen af, maar bij een noordwestelijke wind wordt relatief koele lucht aangevoerd. De temperaturen komen nauwelijks aan 20 graden. (Michel Nulens - Meteoservices)
8492