Het weer: het wordt kouder

De kern van een hogeluchtdrukgebied, momenteel nabij Londen, evacueert de volgende dagen richting IJsland. De oostelijke luchtstroming krimpt daarbij naar het noorden, waardoor koude en onstabiele maritieme lucht wordt aangevoerd. In het weekend maakt het kwik een flinke duik.
Vandaag domineert de zon het weerbeeld tot de late avond. Dankzij drukstijgingen komen er nauwelijks of slechts enkele wolken voor. Het kwik bereikt 15 graden.
Morgen kan de zon opnieuw het weerbeeld domineren en het wordt een fractie warmer bij maxima rond 18 graden. Er komt wel een matige noordoostenwind te staan.
Vrijdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Lokaal zijn enkele regenbuien mogelijk, maar er is ook ruimte voor droog weer met wat zon. Het wordt minder zacht bij 13 graden.
Zaterdag krimpt de wind naar het noorden en wordt er koude lucht aangevoerd. Het kwik stagneert op 10 graden. Bovendien zijn er talrijke wolken. Na wat regen in de ochtend, blijft het wel overwegend droog.
Zondag staat er een gure noorderwind en de maxima liggen slechts rond 9 graden. Er zijn talrijke wolken en er vallen een aantal buien. Deze buien kunnen een winters karakter hebben en vergezeld worden van korrelhagel of korrelsneeuw.
Na het weekend volgen nog enkele koude en wisselvallige dagen met kans op winterse buien. Vanaf de tweede helft van volgende week wordt het droger en zachter. Op het einde van de week bereikt het kwik een graad of 15. (Michel Nulens - Meteoservices)25031