Het weer: na het weekend zomers

Het weer: na het weekend zomers

Een krachtig hogedrukgebied verplaatst zich de volgende dagen van de Britse Eilanden naar Polen en zorgt voor een lange periode met zomers en droog weer in onze streken. Aanvankelijk is de luchtstroming noordelijk met aanvoer van koele en vochtige zeelucht, maar na het weekend wordt de luchtstroming noordoostelijk en bereikt droge landlucht onze regio.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor toenemende wolken vanuit het noordoosten. Het wordt stilaan overal zwaar bewolkt, maar het blijft overwegend droog. De maxima liggen rond 20 graden bij een matige noordwestenwind. Morgen wordt met een zwakke tot matige noordelijke wind, koele en vochtige zeelucht naar onze streken gestuurd. Het is daarbij zwaar bewolkt tot betrokken weer. De neerslagkansen zijn echter wel erg beperkt. Het kwik bereikt gemiddeld 19 graden.
Maandag is de zon geregeld van de partij. Eerst zijn er nog wat hardnekkige wolkenvelden mogelijk, maar later wordt het vrij zonnig. Het kwik klimt tot 22 graden en er is niet al te veel wind.
Dinsdag ruimt de wind naar het noordoosten. Er wordt droge landlucht aangevoerd, waarbij er nauwelijks wolken zijn. Het kwik kan hierbij zomerse waarden van 25 graden bereiken.
Woensdag wordt het stralend zonnig weer. De zon kan het aardoppervlak flink opwarmen, waardoor de maxima uitkomen op gemiddeld 27 graden. Lokaal is een graadje meer mogelijk.
De volgende dagen blijft het zonnig en erg warm bij maxima ruim boven 25 graden. Lokaal kan het zelfs tropisch warm worden. De wind wakkert echter aan, waardoor het kwik op het einde van de week een graadje lager uitkomt, maar in het weekend zou het wel eens bijzonder warm kunnen worden. (Michel Nulens - Meteoservices) 40365