Het weer: oudejaar extreem zacht en nat

In een strakke westelijke luchtstroming wordt de volgende dagen lucht van subtropische oorsprong naar onze streken gestuurd. De temperaturen bereiken daarbij abnormale hoge waarden. De lucht is echter gestoord, waarbij er ook overvloedige regen mag verwacht worden. Na oudejaarsnacht wordt het minder warm, maar het blijft echter wel nog zacht voor de tijd van het jaar.
Morgen worden storingen naar onze streken gestuurd en regen staat dan ook op het programma, evenwel afgewisseld met drogere perioden. Er wordt bovendien bijzonder zachte lucht naar onze regio getransporteerd, waarbij het kwik gemakkelijk kan oplopen tot 14 graden. Er staat hierbij een matige wind uit het zuidwesten.
Zondag houdt het transport van subtropische lucht aan. De laatste dag van het jaar verloopt dan ook in extreem zachte omstandigheden, waarbij het kwik 14 of 15 graden kan bereiken. Actieve storingen zorgen echter voor een flinke plens hemelwater, waarbij er lokaal tot 30 mm neerslag kan vallen in een etmaal. HIerbij staat er een strakke wind uit het zuiden tot het zuidwesten.
Maandag volgt een droge intermezzo in de voormiddag. Een volgende storing meldt zich echter reeds aan en brengt later opnieuw regen. De subtropische lucht is ondertussen wel verdreven, waarbij het kwik stagneert op 8 graden. Er is nog vrij veel wind.
Dinsdag, de tweede dag van het jaar kan relatief droog verlopen. Wolken domineren echter en de zon is de grote afwezige. Met maxima rond 9 graden is het nog steeds zacht voor de tijd van het jaar.
De volgende dagen blijft het nat en zacht, maar na het volgende weekend lijkt koudere lucht onze streken te bereiken en kan het mogelijk winters worden. (Michel Nulens - Meteoservices)38663