Het weer: vrijdag stormachtig!

Terwijl december eigenlijk een wintermaand is, krijgen we nog steeds af te rekenen met het typische herfstweer. Of anders gezegd, het is vrij zacht voor de tijd van het jaar, maar de regen en wind moeten we er wel bijnemen. Vooral op vrijdag kan er wel eens een stormachtige wind komen te staan en in het weekend lijkt het kouder te worden.
Morgen brengt een storing opnieuw regen met zich mee. Bovendien waait het behoorlijk hard en zijn er rukwinden mogelijk tot 60 of 70 km/u. Later neemt de wind wat in kracht af en de maxima liggen rond 8 graden.
Donderdag zijn er enkele droge perioden, maar die worden later afgewisseld door buien of perioden met regen. Het gaat iets minder hard waaien en het kwik bereikt 8 graden.
Vrijdag komt een actieve depressie opzetten. De ermee gepaard gaande storing zorgt voor een flinke plens hemelwater, al wordt het in de loop van de namiddag wat droger. Het gaat tijdelijk erg hard waaien waarbij in de vroege namiddag rukwinden mogelijk zijn van 80 tot 100 km/u.
Zaterdag zorgt een matige wind uit het noordwesten voor de aanvoer van koude lucht. Het kwik komt niet hoger dan 6 graden en er vallen verspreid enkele buien. Deze buien kunnen soms een winters karakter hebben (korrelhagel of natte sneeuw). Tussendoor is er echter ook ruimte voor wat zon.
Zondag is het tijdelijk wat droger en zijn er enkele opklaringen. Later in de namiddag komen er echter opnieuw enkele plaatselijke buien opzetten. Deze buien kunnen vergezeld worden van natte sneeuw. Maxima rond 5 of 6 graden en koude wind.
Na het weekend volgen enkele wisselvallige en eerder koude dagen waarbij winterse neerslag mogelijk is. In de tweede helft van volgende week wordt wat zachtere lucht aangevoerd, al gaat dit wel gepaard met regen en wind. (Michel Nulens - Meteoservices)9301