Het weer: winter in aantocht

De weerkaarten op langere termijn voorzien een winterse oplossing waarbij de kans op sneeuwval groter wordt in het nieuwe jaar. Eer het echter zo ver is kan een hogedrukgebied ons weer nog even domineren met koud, maar weliswaar droog weer.
Vandaag wordt een droge, maar koude laatste dag van het oude jaar. In de ochtend vriest het algemeen bij minima rond -4 graden. De maxima komen slechts uit op een graad of 3. Na enkele mistbanken in de ochtend, wisselen wolken en zon elkaar af en er is nauwelijks wind.
Morgen, Nieuwjaar, begint met lichte vorst in de ochtend en droog weer. Er zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de bewolking neemt al vlug toe vanuit het westen bij maxima rond 3 graden. Het wordt uiteindelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Neerslag wordt er pas volgende nacht verwacht en dat is dan onder de vorm van regen en sneeuw of tijdelijk zelfs wat smeltende sneeuw.
Maandag is het bewolkt in de ochtend met tijdelijk wat lichte sneeuwval of smeltende sneeuw. Nadien wordt het droog en later volgen er opklaringen. Het kwik loopt op tot 5 graden. Mocht er wat sneeuw blijven liggen in de ochtend, dan zal deze vlug wegsmelten.
Dinsdag stijgt de luchtdruk en zijn er opklaringen. Het is echter koud in de ochtend bij minima rond -3 graden. Nadien klimt het kwik tot een graad of 5 en is er geregeld zon.
De volgende dagen is het tijdelijk iets zachter, maar naar het weekend toe gaan de temperaturen terug omlaag en er komen storingen opzetten. De kans op smeltende sneeuw of tijdelijk zelfs sneeuwval neemt toe. (Michel Nulens - Meteoservices)29829