Het weer: winter in aantocht

Op de langere termijn kan een hogedrugebied over Rusland stilaan richting West-Europa opbouwen en zijn invloed laten gelden over onze streken. Er wordt hierbij koude lucht aangevoerd van polaire oorsprong met temperaturen die ’s nachts flink onder het vriespunt kunnen duiken en overdag nauwelijks positief worden. Op de korte termijn komt de wind nog even uit het zuidwesten met relatief zachte lucht over onze streken.
Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken en een storing brengt enige tijd regen met zich mee, vooral na de middag. Het kwik bereikt 7 graden.
Donderdag domineren wolken en er kan soms wat motregen vallen. Vaak is het echter droog en de maxima liggen rond 7 graden. De wind kiest voor het noordwesten. In de nacht gaat het regenen.
Vrijdag zijn er opklaringen en het is meestal droog. Bij momenten komen er wel bewolkte perioden voor. De wind ruimt naar het noordoosten en voert koudere lucht aan. De maxima liggen rond 4 graden.
Zaterdag vriest het algemeen in de ochtend. Het is wel droog bij een wisselende bewolking. In de avond zijn echter enkele sneeuwvlokken niet uitgesloten. Het wordt niet warmer dan 2 graden.
Zondag wordt koude polaire lucht over onze regio gestuurd. Het kwik komt nauwelijks boven het vriespunt uit en wolken en opklaringen wisselen elkaar af. Af en toe kan er wat sneeuw vallen.
Na het weekend is het in eerste instantie droog met algemene nachtvorst en overdag maxima rond het vriespunt. Er zijn weermodellen die vanaf halfweg de week opnieuw wat zachtere lucht geven, maar anderen houden het koude weer aan, al zal het dan wel meestal droog zijn. (Michel Nulens- Meteoservices)12229