Het weer: winters prikje!

Het hogedrukgebied over Rusland dat er ondertussen al weken standvastig voor extreme koude zorgt, rolt een uitloper naar onze streken. Hierbij kan tijdelijk koudere lucht tot over onze regio doordringen. Atlantische depressies en storingen blijken echter krachtig genoeg te zijn om deze uitloper terug te dringen. Na een winters prikje wordt het opnieuw gevoelig zachter.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen rond of net onder het vriespunt. Het wordt uitkijken voor rijmplekken. De zon kan echter het weerbeeld domineren en duwt het kwik richting 6 graden, al staat er wel een schrale oostenwind en is er na de middag meer bewolking.
Donderdag vriest het in de ochtend algemeen bij -2 graden. Wolkenvelden (met mogelijk een sneeuwvlokje) maken echter plaats voor helder weer en de zon komt tevoorschijn. Later zijn er opnieuw wat meer wolken, maar het blijft droog bij maxima rond 5 graden.
Vrijdag vriest het opnieuw in de ochtend. Nadien zijn er zonnige perioden, al komt er later wel meer bewolking opzetten. Het kwik klimt tot 8 graden.
Zaterdag schuiven storingen over onze streken met veel wolken en perioden van regen. Pas in de latere namiddag wordt het droger. Met een strakke zuidelijke wind komt het kwik uit op 8 graden.
Zondag kan de zon tevoorschijn komen en het wordt een droge dag. Daarbij komen de maxima uit op 8 graden. De matige zuidenwind voelt koud aan.
Na het weekend volgen enkele droge dagen met zonnige perioden en een matige zuidenwind. Er wordt warmere lucht aangevoerd waarbij het kwik stilaan richting 10 graden klimt. Nadien nemen de regenkansen opnieuw toe, maar de huidige weermodellen voorzien nog iets hogere temperaturen. (Michel Nulens - Meteoservices)15183