Het weer: zacht maar somber

Langs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kernen over Frankrijk en Spanje, wordt in een westelijke hoogtestroming tijdelijk zachte lucht aangevoerd. Een storing schuift van west naar oost en zorgt in onze streken voornamelijk voor wolkenvelden. Neerslag wordt er in mindere mate verwacht. In het weekend kiest de wind stilaan voor het noordwesten en gaat het kwik een flink stuk achteruit.
Vandaag staat er een matige wind uit het westen tot het zuidwesten. Hierbij wordt er relatief zachte lucht aangevoerd, waarbij het kwik kan oplopen tot gemiddeld 18 graden. Er zijn echter talrijke wolkenvelden, maar de neerslagkansen zijn eerder klein. Na de middag komen er wat meer opklaringen opzetten en is er ook ruimte voor de zon. Tegen de avond neemt de bewolking echter opnieuw toe.
Morgen is de bewolking dominant aanwezig in het weerbeeld en een drupje motregen is niet geheel uitgesloten. Lokaal kunnen er enkele opklaringen voorkomen. Maxima rond 17 graden.
Vrijdag schuift een storing over de regio met veel wolken en enige tijd regen. Nadien wordt het droger vanuit het noorden. Het wordt kouder bij maxima rond 13 graden.
Zaterdag wisselen bewolkte perioden af met enkele opklaringen. Na de middag zijn het echter de wolken die domineren. De maxima liggen rond 13 graden en de wind spant aan tot matig.
Zondag trekt een storing vanuit het noorden over regio. De wind waait meestal matig uit het noordwesten en van tijd tot tijd valt er wat regen of een bui. Maxima rond 12 graden.
Na het weekend volgen enkele droge dagen met ook wat zon, maar het kwik stagneert op 13 graden. Halfweg volgende week nemen de neerslagkansen opnieuw toe en wakkert de wind aan. (Michel Nulens - Meteoservices)35995