Het weer: zachte jaarwisseling

Een omvangrijke depressie nabij IJsland, bepaalt het weerbeeld tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar. Zachte maritieme luchtstromingen zorgen voor relatief hoge temperaturen, maar de lucht is gestoord, waarbij neerslag vaak voorkomt. Bovendien speelt de wind ook een belangrijke rol.
Vandaag domineren wolken en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. Er zijn echter ook langere droge perioden. Het is erg zacht bij 12 graden. Oudejaarsnacht verloopt bijzonder zacht bij minima rond 11 graden. Wolken zijn echter dominant aanwezig en af en toe valt er wat lichte regen. In het tweede deel van de nacht komt er stilaan meer regen opzetten.
Op Nieuwjaar zijn de wolken hardnekkig en af en toe kan er wat lichte regen vallen. Rond de middag en tijdens de namiddag is het echter meestal droog. Het kwik bereikt een uitzonderlijke 13 of 14 graden.
Maandag maakt regen plaats voor opklaringen, afgewisseld door enkele buien. Bij 10 graden blijft het erg zacht.
Dinsdag komt er in de namiddag flink wat regen opzetten. De wind wakkert bovendien aan en kan zelfs stormachtig worden. De huidige weermodellen voorzien zeer zware windstoten, waarbij schade mogelijk is. Maxima rond 10 graden.
Woensdag valt er af en toe een bui bij 8 graden. Er zijn echter ook tarlijke opklaringen. Er staat nog steeds veel wind.
De tweede helft van de week verloopt nog steeds vrij zacht, maar aanhoudend wisselvallig met geregeld regen of buien. De winter blijft voorlopig nog steeds actherwege. Aan alle lezers een gezond en voorspoedig nieuw jaar ! Mogen de weergoden ons goed gezind zijn in 2012. (Michel Nulens - Meteoservices)9427