Het weer: zonnig maar met vrieskoude

Onder de beschermende vleugels van een krachtig hogedrukgebied over Rusland staat er droog en zonnig weer op het programma. De aangevoerde lucht is echter van polaire oorsprong en een strakke noordoostenwind laat het erg schraal aanvoelen. We zijn vertrokken voor een langere periode met droog weer, maar de nachten verlopen erg koud met algemene vriestemperaturen.
Vandaag domineert de zon aan een blauwe hemel en er zijn vrijwel geen wolken te bespeuren. Na een ochtend met algemene vorst, komen de maxima uit op gemiddeld een graad of 5. De noordoostenwind wakkert aan tot matig en voelt koud aan.
Morgen is het helder weer en opnieuw kan de zon van de ochtend tot de avond domineren, zonder hinder van wolken. Na een koude vriesochtend met minima rond -4 graden, komt het kwik uit op 5 graden. Er staat een erg schrale noordoostenwind.
Vrijdag is het koud in de ochtend met vriestemperaturen rond -4 graden. De zon duwt het kwik tegen de middag tot een graad of 4. Er zijn vrijwel geen wolken, maar er staat nog steeds een schrale noordoostenwind.
Zaterdag houdt het zonnige, maar erg koude weer aan. Na algemene vorst in de ochtend, liggen de maxima rond een graad of 5. De wind waait matig uit het noordoosten en voelt erg koud aan.
Zondag bereikt nog koudere lucht onze streken en kan het kwik amper 2 graden bereiken. De zon is evenwel van de partij, maar de schrale noordoostenwind laat het nog kouder aanvoelen.
Na het weekend blijft de koude lucht over onze streken aanwezig met overdag maxima rond 2 graden en tijdens de nacht vriest het matig bij minima rond -7 graden. De wind wordt evenwel wat minder krachtig en er zijn af en toe enkele wolken. Het blijft echter nog steeds droog. (Michel Nulens - Meteoservices)39173