Hoe beveilig je je elektrische fiets?

Hoe beveilig je je elektrische fiets?

PARTNERBIJDRAGE Voor een oude fiets kunnen eenvoudige frame- of kettingsloten voldoende bescherming bieden. Als eigenaar van de beste elektrische fiets zul je meer moeite moeten doen om deze tegen diefstal te beveiligen. Experts raden aan om op meerdere vlakken actie te ondernemen om diefstal van e-bikes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je na een diefstal niet met lege handen komt te staan. In dit artikel benoemen we dan ook vier tips waarmee je je elektrische fiets optimaal kunt beveiligen tegen dieven. 

Gebruik een kwalitatief slot

Fietssloten zijn een must-have. Maar welke moet je kopen? Voor de politie is de zaak duidelijk: een stevig beugelslot, kettingslot of een gepantserd kabelslot biedt de beste bescherming. Een eenvoudig frameslot, zoals dat in sommige elektrische fietsen is geïntegreerd, is veel minder veilig. Ten eerste zijn ze makkelijk te plukken en ten tweede kunnen dieven je fiets stelen omdat je een ringslot niet aan een vast object kunt bevestigen. Er zijn echter ook verschillende modellen beugelsloten en kabelfietssloten van verschillende leveranciers. Je doet er goed aan om ze te vergelijken. Let hierbij bijvoorbeeld op het alarm en de certificeringen van het slot. 

Zet je e-bike vast

Veel fiets- of e-bikebezitters maken dezelfde fout: ze parkeren hun fiets in een hoek en koppelen hem niet aan een vast object. Dit kan voldoende zijn voor een korte tijd in een druk bezocht gebied en een korte trip naar een winkel. Dit is geen goed idee en vormt een risico voor de veiligheid van je fiets. Waarom? Simpel: Als je je e-bike niet vastmaakt aan een vast object, loop je het risico dat dieven niet de moeite nemen om ter plekke vouwsloten, kettingsloten of beugelslot open te breken. In plaats daarvan zullen ze je fiets wegdragen en in een busje laden. Later breken ze op hun gemak het slot open.

Parkeer je fiets op de juiste plek

Een simpele bijdrage aan de diefstalbeveiliging van e-bikes wordt vaak over het hoofd gezien: De keuze van de juiste locatie. Maar eigenlijk is het logisch: er zijn plekken waar het risico groter is dat iemand je waardevolle e-bike steelt en vice versa. Daarom is het belangrijk om "parkeerplaatsen" voor dure elektrische fietsen zorgvuldig te kiezen. Wat maakt een veilige plek? Vaak is dit een drukke locatie. Dieven zullen immers niet snel toeslaan op een plaats waar veel andere mensen lopen die getuige zullen zijn van de diefstal. 


Beveilig ook de andere componenten

Niet alleen complete e-bikes zijn begeerd door dieven. Er is ook veel vraag naar Pedelec-componenten. Dit begint bij de accu en omvat zadelpennen, verlichtingssystemen en pedalen. Als je geen maatregelen neemt om dit te voorkomen, is diefstal van onderdelen niet zo moeilijk. Vervangingen zijn echter duur, vooral als het gaat om merkproducten. Beveilig dus niet alleen je hele e-bike met een fietsslot, maar ook waardevolle onderdelen. Bij het vastzetten van onderdelen heb je nu bijna evenveel keuze als bij het zoeken naar een fietsslot voor het grote geheel. Een eenvoudige manier om dieven te dwarsbomen, is het gebruik van meerdere conventionele sloten.
(Buiten verantwoordelijkheid van de redactie)76829