Hoe houd je jouw merk in België beschermd

Hoe houd je jouw merk in België beschermd

PARTNERBIJDRAGE Voer je als Belgische ondernemer producten of diensten onder een merknaam? Dan is het van zeer groot belang om dat merk goed te beschermen. Beschermen tegen misbruik. Want alleen jouw onderneming mag de vruchten plukken van de vele inspanningen om het merk op te bouwen. Lees hier hoe je je merk adequaat beschermt.

Je merk is je belangrijkste asset

Als onderneming met een of meerdere merken doe je er alles aan om dit merk op een goede manier in de markt te zetten. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard en je investeert veel middelen in de vorm van van tijd en financiële investeringen om je merknaam bekend te maken onder jouw doelgroep.
Want, als je je merk goed hebt opgebouwd is dat eigenlijk je belangrijkste asset binnen de onderneming. Jouw merk staat immers voor een bepaalde herkenbare kwaliteit tegen een bepaalde prijs. En dat is waar (potentiële) klanten je aan herkennen. Klanten zullen jouw producten of diensten makkelijker kopen als ze bekend zijn met de merknaam. Ook dient een merk als herkenbaarheid voor andere belanghebbenden waar je mee te maken hebt, zoals leveranciers. Die willen graag samenwerken met een bedrijf met een goed bekendstaand merk, dat goed in de markt ligt. En dus stop je veel energie in het opbouwen en onderhouden van je merk. En natuurlijk in de naamsbekendheid ervan. Vaak maak je daarbij ook nog eens gebruik van een logo. De mens is immers visueel ingesteld en herkent en onthoudt logo's vaak makkelijker dan tekst.

Je merknaam beschermen door merkregistratie

Nadat je zoveel inspanningen hebt gedaan om je merk op te bouwen, te onderhouden en onder je doelgroep bekend te maken wil je natuurlijk niet dat een concurrent er mee vandoor gaat. Bijvoorbeeld door onder jouw naam hetzelfde product of dezelfde dienst, of een zeer gelijkende variant ervan, tegen een betere prijs aan te bieden. Dat kan vaak omdat zij niet de marketingkosten hebben gehad die jij wel hebt gehad. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Heb je je merknaam echter niet beschermd, dan kan je dit wel zomaar overkomen. Namen zijn namelijk vrijelijk te gebruiken. Tenzij ze officieel, en dus juridisch, beschermd zijn. Dan mag alleen de houder van de merknaam exclusief gebruikmaken van die bepaalde naam, vaak in combinatie met een beeldmerk zoals een logo. Laat daarom je merknaam registreren. Dat kan in de Benelux bij het Benelux Merkenbureau, maar ook in de hele EU. Of zelfs wereldwijd.

Laat het over aan ervaren professionals

Het registreren van een merknaam is een ingewikkelde (juridische) procedure waarin fouten gemakkelijk gemaakt worden, waardoor de registratie mogelijk wordt afgewezen. Het is daarom verstandig om zo'n merkregistratie te laten uitvoeren door de specialisten Merknaamregistreren.be. Deze professionals weten precies wat ze moeten doen om jouw merknaam een waterdichte bescherming te bieden. Zo kun jij je merk nog verder uitbouwen en er zelf de vruchten van plukken.

Je merk bewaken

Als je nu denkt dat je er met enkel de registratie van je merknaam bent en zorgeloos verder kunt ondernemen, dan kom je bedrogen uit. Vooral als je succesvol bent, en dat ben jij natuurlijk, zijn er altijd mensen die willen meeliften op dat succes. En dus die toch gaan proberen om inbreuk te maken op jouw exclusieve rechten op het gebruik van je merknaam, logo of idee. Soms gebeurt dat heel brutaal en openlijk, soms veel meer op een verkapte manier. En dus moet je alert zijn en actief je rechten beschermen.
Ook hiervoor heb je professionals
Zie jij jezelf al dagelijks de markt afstruinen naar mogelijke inbreuk op jouw merkrecht? En zie je ook jezelf dan in actie komen om de inbreukpleger(s) daarop aan te spreken en zelfs eventueel voor de rechter te brengen? Natuurlijk niet! Als ondernemer heb je wel wat beters te doen! Zoals het nog aantrekkelijker maken van je producten of diensten, of het uitbouwen van je business naar andere landen. Gelukkig kunnen dezelfde ervaren professionals die voor jouw de merkregistratie hebben verzorgd je ook bij staan met je merkbewaking in België en elders.

Tijdig ingrijpen

Met de software van Merknaamregistreren.be wordt continue gecontroleerd of andere partijen merkinbreuk plegen door identieke of gelijkaardige merken aan te vragen. Hierdoor kan er tijdig, namens jou, tegen deze aanvragen bezwaar worden gemaakt zodat de aanvraag zal worden afgewezen. Wordt er namelijk geen bezwaar gemaakt, of niet tijdig, dan heb je kans dat het merk wordt ingeschreven in het register en het andere bedrijf er dus ook gebruik van mag maken. Daardoor zullen jouw merkrechten verwateren en dat wil je natuurlijk voorkomen. 97% van de bedrijven met een merkregistratie maakt dan ook gebruik van merkbewaking.

Je merk beschermen

Je merk, en alle inspanningen die je daarvoor doet, beschermen doe je dus in twee stappen. Ten eerste door de merknaam te registreren en ten tweede door monitoren van het merkgebruik en daarmee te voorkomen dat anderen alsnog hetzelfde merk kunnen registreren. Bezoek Merknaamregistreren.be om nu de bescherming van je merk in gang te zetten. Succes met je business!
(Buiten verantwoordelijkheid van de redactie)83429