Hoe is de coronasituatie in de partnersteden?

Hoe is de coronasituatie in de partnersteden?

Bij de eerste coronagolf hebben we al eens een stand van zaken opgemaakt van de toestand in onze partnersteden. Vandaag bekijken we hoe de situatie is in de tweede golf. Op de meeste plaatsen is die ook ernstiger.

Bad-Arolsen (Duitsland) behoort tot de 'Landkreis Waldeck-Frankenberg'. Daar zijn sinds de uitbraak van de pandemie 952 besmettingen en 9 sterfgevallen genoteerd. De afgelopen 7 dagen zijn er 172 positieve gevallen bijgekomen of een gemiddelde van 110 per 100.00 inwoners. Bad-Arolsen ligt in de deelstaat Hessen en daar geldt sinds 2 november weer een mondmaskerplicht in alle publiek toegankelijke gebouwen en in drukke straten. Scholen zijn wel open, en het aantal sociale contacten is beperkt tot 10. Alles wat te maken heeft met vrije tijd en ontspanning is gesloten. 

In Brilon (Duitsland) zijn op dit moment 57 inwoners gekend met een besmetting. Brilon behoort tot de Hochsauerland Kreis. In dat gebied zijn er tot nu toe 2.311 personen besmet geraakt. Er waren 28 sterfgevallen, op dit ogenblik liggen 51 mensen in het ziekenhuis, van wie 9 op intensieve. Opvallend is dat de besmettingen zijn aangetroffen in 4 ziekenhuizen, 11 woonzorgcentra, 7 kinderopvanginitiatieven en 37 scholen. Meer dan 3.000 scholieren, leerkrachten en ander schoolpersoneel zitten in de regio in quarantaine. 

In Hesdin (Frankrijk) is de afgelopen week een 6-tal inwoners positief getest, ongeveer 20 % van de geteste inwoners bleek daar positief. Gemiddeld gaat het om ongeveer 250 gevallen per 100.000 inwoners. In de regio Pas-de-Calais, waartoe Hesdin behoort, liggen nu 462 patiënten in gewone ziekenhuisbedden en 76 op intensieve zorgen. In de hele regio is het gemiddelde opgeklommen tot 554 per 100.000 inwoners. Er gelden in de regio zeer strikte beperkingen, vergelijkbaar met hier, alleen zijn de toegelaten verplaatsingen beperkt tot het strikt noodzakelijke. 

Saint-Hubert, onze partnerstad in de Waalse Ardennen, heeft tot nu toe 275 positief geteste inwoners. De voorbije week zijn er 20 bijgekomen, dat brengt het gemiddelde op 359 per 100.000 inwoners. Zoals bekend is in Wallonië het uitgaansverbod strenger dan bij ons en geldt de avondklok van 22 tot 6 uur. 

In het Italiaanse Erbe, werden tussen eind februari en eind september slechts 3 COVID-positieve inwoners geteld. In oktober stak een nieuwe golf de kop op. Volgens de officiële gezondheidsstatistieken zijn er sinds vorige maand 25 positieve inwoners bijgekomen. Maar burgemeester Martini meent dat die cijfers de werkelijkheid onderschatten, omdat de  stalen van de testen onvoldoende worden opgevolgd. Hij schat dat het er zeker meer dan 50 zijn, van wie één in het ziekenhuis verblijft.
66611