Hoe sluit je de beste autoverzekering af?

Hoe sluit je de beste autoverzekering af?

PARTNERBIJDRAGE Heb je net een nieuwe auto aangeschaft, dan is het natuurlijk belangrijk om deze zo snel mogelijk te verzekeren. Toch blijkt dat het verzekeren van een andere auto voor velen vaak een stuk lastiger is dan ze eerder hadden gedacht. Hoewel je kunt kiezen uit een 3-tal soorten verzekeringen, blijkt dat een groot deel niet precies weet wat nu in hun situatie de beste keuze is. Om ervoor te zorgen deze onduidelijkheid verleden tijd is, hebben we een aantal tips voor je die je hierbij kunnen helpen.

Verplichte verzekeringen

Iedereen in Nederland die een auto bestuurd en daarmee ook de openbare weg betreed is verplicht om zijn of haar auto WA te verzekeren. Deze verzekering dekt namelijk bij eventuele schade, de kosten die de ander maakt voor herstel of reparatie. Ben je niet verzekerd, dan krijg je hiervoor een boete die automatisch door het RDW wordt verstuurd. Gebruik je je auto om wat voor reden dan ook een tijd niet, dan kun je je auto ook schorsen. Dat betekent alleen wel dat je auto ook niet op de openbare weg mag staan, dus op eigen terrein geparkeerd moet worden. Tijdens deze periode hoef je geen belasting en ook geen verzekering te betalen, maar mag je er dus ook absoluut niet mee rijden.

Verschillende soorten verzekeringen

Wanneer je je auto wilt verzekeren, heb je hiervoor 3 verschillende opties. Je kunt je auto WA verzekeren, wat betekent dat alleen de schade van de andere partij wordt vergoed. Je kunt je auto WA+ verzekeren, wat betekent dat ook jouw auto is verzekerd bij diefstal of stormschade. En als laatst kun je je auto allrisk verzekeren. Met deze verzekering wordt ook de schade aan jouw auto door je verzekeraar vergoed. Online kun je op basis van je kenteken eenvoudig je autoverzekering berekenen, zodat je direct kunt zien hoeveel premie je de verschillende verzekeringen per maand kosten.

Welke verzekering kies je?

Heb je een nieuwe auto gekocht, dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je kiest voor een allrisk verzekering. Is je auto dan total loss, dan krijg je door de nieuwwaarderegeling, de nieuwwaarde van je auto vergoed. Is je auto ouder dan 5 jaar, dan is het aan te raden je auto WA+ te verzekeren. De kosten voor de maandelijkse premie bij een allrisk verzekering wegen dan vaak niet op tegen de kosten voor eventueel het herstellen van schade. Is je auto 10 jaar of ouder, dan is het verstandig te kiezen voor een WA-verzekering. Zo worden alleen de eventuele kosten aan de tegenpartij vergoed en kun je er zelf voor kiezen om je eigen schade te laten herstellen of om misschien zelfs wel een andere auto aan te schaffen. 

Aanvullende verzekering

Naast de 3 verzekeringen die we kennen, heb je ook de mogelijkheid je auto aanvullend te verzekeren. Hierbij moet je denken aan een inzittenden verzekering, maar ook behoort vaak pechhulp tot de mogelijkheden. Vooral wanneer je veel onderweg bent, kan het verstandig zijn om dit te doen. Zo wordt je auto niet alleen voor je weggesleept, maar wordt er ook vervangend vervoer geregeld.
(Buiten verantwoordelijkheid van de redactie)75262