Kaat Claes studeert en geniet in IJsland

Kaat Claes studeert en geniet in IJsland

Kaat Claes uit Heusden zit sinds half januari voor 5 maanden in IJsland om daar haar bachelor studies in vrije kunsten af te maken, en dat in het kader van het Erasmusprogramma. Haar eerste keuze was eigenlijk Wenen, maar dat kon niet door COVID. Toen viel haar oog op IJsland en een school die meteen juist aanvoelde. En zo kon ze toch vertrekken.Na die eerste maanden is Kaat onder de indruk. "IJsland is een machtig land, de natuur, de zonsop- en -ondergangen, de onaangetaste natuur, ... Hoe proper ook de hoofdstad Reykjavik waar ik verblijf. En ik kan ook bevestigen dat de IJslanders een supervriendelijk volk zijn. Ze zijn behulpzaam, iedereen staat open om Engels te praten, ... Van mijn kant volg ik wel IJslandse les en probeer het te spreken, maar dat gaat niet supergoed."

Bubbelbad onder de sterren

Haar vrije tijd krijgt Kaat meer dan goed gevuld. "Ik ben een fanatieke muurklimmer en doe dat 3 tot 4 keer per week, hier zijn de klimzalen nog open. Daarnaast trek ik met klasgenoten en vrienden één keer per week de natuur in, ik heb al talloze watervallen gezien, bovenop een gletsjer gestaan, in een warmwater rivier gelegen en heet water uit de aarde zien komen. En achter bijna elke hoek ligt er een openbaar buitenzwembad, verwarmd door geotermisch water. Best geweldig om vanuit zo'n brubbelend bad naar de sterren te kijken."

Nog op café

En het weer? "Gemiddeld is het in Reykjavik een paar graden kouder dan in België, alleen merk ik dat ze zich veel beter kleden tegen alle weersomstigheden. Hier zeggen ze: er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding. En 't is ook speciaal om sneeuw- en hagelstormen mee te maken en 5 minuten later je jas uit te doen in de brandende zon. Ondertussen is de COVID-situatie in IJsland goed onder controle, het voordeel van een eiland. Er zijn heel weinig gevallen, en die worden meteen in quarantaine geplaatst. Het leven verloopt daardoor vrij normaal, buiten andere sluitingsuren en maximale capaciteit. We kunnen op café, en in grotere groepen samenkomen. Zo kan ik ook meerdere mensen leren kennen."

En wat ik het meeste mis? "Dat ik dit niet kan delen met familie en vrienden. En ik voel me schuldig dat ik hier zowat alles kan doen en dat familie en vrienden thuis beperkt zijn in hun doen en laten." Je kunt de avonturen van Kaat ook volgen op haar blog.


67951