KBC-Nacht laat gemengde gevoelens na

KBC-Nacht laat gemengde gevoelens na

De 43ste Nacht van de Atletiek was vooral gefocust op de Belgische atleten in voorbereiding van het WK en EK  en zij stelden niet teleur. Wat wel tegenviel was de publieke opkomst - ondanks het prachtige weer en de gratis toegang voor inwoners - en ook de bezetting van een aantal nummers. Kobe Vleminckx snelde op de 100m snelde naar 10"26, amper één honderdste boven zijn PR van vorig weekend. Rani Rosius moest met een knappe 11"39 de zege wel aan Jamile Samuel laten, die drie hondersten sneller was. Ruben Verheyden bleef in de 1500m onder de EK-limiet. Een sterk deelnemersveld op de 800 meter met ook twee landgenoten. De Australiër Peter Bol profiteerde van het perfecte haaswerk van de Algerijn  Khaled Benmahdi en snelde naar 1'44"26. In zijn spoor liep Tibo De Smet 1'44"89, pas de vijfde Belg die onder 1'45" blijft. Daarvoor kreeg hij na afloop ook de Trofee Paul Eerdekens voor de beste Belgische prestatie van de meeting. In de 800 meter won de  Keniaanse Vivian Chebet in 2'00"69, en Elise Vanderelst deed met 2'01"68 op een vijfde plaats het nodige vertrouwen op voor het WK waar ze de 1500m betwist.  Eervolle vermelding ook voor Rani Baillievier die voor het eerst onder 2'03 bleef met 2'02"91.

Noor Vidts nam voor het eerst dit jaar deel aan de  100m horden. De wereldkampioene op de vijfkamp klokte af na 13"33, al moest ze de zege aan de Luxemburgse specialiste Victoria Rausch laten. Op de  1500m mannen stond zoals verwacht geen maat op de Keniaan Reynold Kipkorir, maar interessanter was de onderlinge strijd tussen de Belgen. Jochem Vermeulen werd tweede in 3'35"19, goed voor de vijfde plaats op de Belgische ranglijst aller tijden én natuurlijk ook dat felbegeerde EK-ticket. Met Stijn Baeten, Tarik Moukrim en Jochem Vermeulen doken in het totaal maar liefst vier landgenoten onder 3'38. Paulien Couckuyt stelde speciaal haar afreis naar de Verenigde Staten uit om de KBC Nacht voor haar rekening te nemen. De Belgische recordhoudster op de 400m horden klokte zonder echte tegenstand af na 55"45.  

Maar de 4 x100 meter was toch het dieptepunt de avond. Vooreerst waren er maar twee teams aan de start: België en Tsjechië. De Belgische dames lieten bij hun derde wissel de stok vallen, game over en de Tsjechen liepen alleen naar de meet. Rani Rosius kon daardoor geen tweede keer in actie komen. In de afsluitende 5.000m mikten Michael Somers en Ismael Debjani op de EK-limiet, maar al na twee kilometer werd duidelijk dat er geen kruid gewassen was tegen de Kenianen die een koptrio vormden. Voormalig wereldkampioen bij de junioren Edward Zakayo liet zijn snelle benen spreken in de laatste hectometers. Zakayo klokte af na 13'06"29. Somers dook net onder 13'30, Debjani bleef boven die grens. (foto's Stephan Volders)74541