Klinken op een grand cru jaar

Klinken op een grand cru jaar

Met 440 deelnemers was de nieuwjaarsreceptie voor ondernemers van Heusden-Zolder woensdagavond volledig volzet. Burgemeester Mario Borremans noemde in zijn toespraak 2017 een grand cru jaar voor de lokale economie. De cijfers spreken voor zich: 1141 vacatures, 35 % meer dan het jaar voordien. De werkloosheidsgraad zit op 6,6 % en met 6 % zit de winkelleegstand ver onder het nationale gemiddelde.

2400 BTW-plichtige ondernemingen zorgen voor meer dan 12.000 arbeidsplaatsen. De afgelopen jaren hebben enkele nieuwe vestigingen voor honderden extra jobs gezorgd. Mario Borremans benadrukte dat de gemeente haar verantwoordelijkheid zal opnemen in het invullen van de vacatures, onder meer met een nieuwe werkwinkel onder de schachtbok en de opleidingen van het CVO.

Raf Coomans sprak namens UNIZO en de Middenstandsraad. Ondanks de bloeiende conjunctuur wees hij op de disruptie van de KMO's en de toenemende druk op de fysieke winkels. Hij benadrukte de rol van UNIZO in een aantal dossiers en het belang van de buurtwinkel tegen de achtergrond van het Carrefourdrama. Lokale winkels moeten volgens Raf Coomans meer inzetten op beleving en een eigen webshop. Daarvoor komen weer opleidingen, ook over de nieuwe betalingsmogelijkheden.

Hij lichtte ook al enkele punten uit het UNIZO-memorandum dat aan alle politieke partijen wordt overhandigd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Vanuit middenstandsraad en UNIZO drong hij Raf Coomans aan om in de volgende legislatuur één schepen voor lokale economie voor de volle zes jaar aan te duiden. En vervolgens mochten alle aanwezigen klinken op het voorbije en komende jaar. (meer foto's van Marina Poelmans)38982