Link tussen verleden en toekomst

Link tussen verleden en toekomst

Zaterdag wordt tegelijk de 25ste verjaardag van de sluiting van de mijn van Zolder herdacht en de start voor de nieuwe toekomst gegeven. Minister van cultuur Sven Gatz komt namelijk de eerste steen leggen voor het nieuwe cultuurcentrum. Tegelijk vindt zaterdag de première plaats van de 'Suite voor de Laatste Mijn', met muziek en beelden. Daarvoor is een aantal grote namen samengebracht: mondharmonicavirtuoos Steven De bruyn, filmmakers Remo Perrotti en Levi Calcagnile, The Muze Jazz Orchestra, het koor Exsultate met gelegenheidszangers en koperblazers van verschillende harmonies.

Het wordt een eerbetoon aan de duizenden mijnwerkers die hun hart, ziel, bloed, zweet, tranen én longen gaven aan een ontzagwekkende industriële revolutie die het ganse landschap heeft hertekend. Het is een soort ‘Gesamtkunstwerk’, dat bestaat uit een tiental onderdelen die parallel lopen met de ontwikkeling van de steenkoolmijn in Zolder en de ganse mijnstreek. De compositie wordt gemaakt door Steven De bruyn, Marco Cirone, David Demuynck, Lieven Cambré en Bruno Sprengers en zal exact 25 minuten duren. De live uitvoering krijgt ondersteuning van een selectie verrassende beelden uit het rijke beeldarchief.

De première heeft zaterdag plaats, het publiek kan - voor zover nog tickets beschikbaar zijn, gaan kijken en luisteren tussen 1 en 8 oktober. Tickets kosten € 7,50, alle info en reservatie op www.muze.be
35669