Luc Reynders trekt naar de Noordpool

Luc Reynders trekt naar de Noordpool

Na zijn expedities in Groenland en op de Zuidpool, trekt Luc Reynders volgende maand samen met twee Russen van Spitsbergen naar de Noordpool, 450 tot 500 km te voet in zowat een maand. Hij kwam met de Russen in contact via het internet, maar een persoonlijke ontmoeting vooraf mislukte omdat hij eind vorig jaar onverrichterzake moest terugkeren vanuit Rusland omwille van visumproblemen. De voorbereidingen zijn er niet minder op verlopen. "In vergelijking met de vorige expedities heb ik allemaal nieuwe kleding, slaapzakken, e.d. moeten aanschaffen, zonder dons maar in synthetisch materiaal. De vochtigheid is enorm zodat andere spullen meteen onbruikbaar zouden worden. Bovendien moeten we omwille van de zware tocht meer reservemateriaal meenemen zoals extra skistokken en -latten, vuurwerk, klimhaken, .. en dat alles in waterdichte zakken."

Het wordt voor Luc de zwaarste tocht die hij tot nu toe ondernam. "We trekken over drijfijs, en dat kan betekenen dat je 10 tot 11 uur per dag - in het slechtste geval 15 uur - hebt gestapt, maar 's morgens verder bent teruggedreven dan je hebt afgelegd. De ijsplaten kunnen tegen elkaar duwen en dan een metershoge muur opwerpen waar we moeten overklimmen. Anderzijds kunnen ze zover uit elkaar drijven dat we moeten overzwemmen. Of als het echt te ver is dat we onze sledes als 'boot' moeten gebruiken, wel één voor één want er moet altijd iemand op het droge blijven. En dan is er nog de continue dreiging van de ijsberen, zowel in het water als op het ijs, of tijdens onze nachtrust. Die ruiken ons immers vanop enkele kilometers en sluipen dichterbij. Daarom moeten we - met vergunning - geweren meedragen en 's nachts in beurtrol de wacht houden."

Volgende week gaat Luc Reynders nog een week intensief trainen in Oostenrijk en daarna vertrekt hij richting noorden. Begin april worden ze met een helicopter op Spitsbergen gedropt, om een 30-tal dagen later - als alles meezit - aan de Noordpool te arriveren. Later kan niet want dan wordt het ijs te wak en is er geen logistieke ondersteuning meer, nu kunnen ze in tijd van nood een beroep doen op een Russisch logistiek team dat daar één maand per jaar zit ten behoeve van wetenschappers, filmploegen, enz. Zij kunnen ingrijpen in tijd van nood, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling ..."

7109