Luc Reynders vertrekt weer naar Nepal

Luc Reynders vertrekt weer naar Nepal

Wereldwijd gaat alle media-aandacht naar de watersnood in de Verenigde Staten, maar in Nepal, delen van India en Bangladesh zitten 16 miljoen mensen al weken zonder dak boven hun hoofd door de zware overstromingen. Alleen komt er natuurlijk minder info uit een samenleving die niet zo gemediatiseerd is als de Amerikaanse. Maar uit dit filmpje blijkt wel hoe dramatisch de situatie is, let op niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Luc Reynders
, die met Himalayan Care Hands, Nepal al jaren steunt vanuit Heusden-Zolder vertrekt wellicht volgende maandag opnieuw naar ginder voor een korte periode. Momenteel is hij nog in overleg met onder meer dokters en hulpverleners om de behoeften in kaart te brengen. Zo zou hij van hier onder meer injectienaalden, verzorgingssetjes en eventueel vaccinaties meenemen want het risico op bacteriële infecties is bijzonder groot. Daarom wordt er massaal ingeënt (foto's). Echtgenote Christine Lemmens heeft ondertussen overal zwemschoentjes opgekocht, die moeten voorkomen dat mensen nog langer massaal gebeten worden door slangen die overal aanspoelen. Eén van de ergste zaken is dat de pas ingezaaide rijstvelden zijn vernield, daardoor zit de bevolking al minstens 6 maanden zonder eten. En als na het wegtrekken van het water blijkt dat de rijstplateaus zijn vernield, laten de gevolgen zich nog langer voelen.

Huisjes

Luc probeert daarom met geld van Himayan Care Hands in de regio zelf rijst aan te kopen, en ook dekens tegen de komende winterkou. Dekens die ginder worden aangekocht zijn goedkoper, en het is ook een versterking van de lokale economie. Luc gaat in de tijd dat hij ter plaatse is proberen een aantal huisjes op te bouwen voor de ergst getroffen inwoners. Tenten zijn immers maar een korte termijn oplossing en zijn ontoereikend voor de winter.

Voetbalshirts

Twee dingen vallen Luc op, enerzijds blijven de mensen er rondlopen met t-shirts met daarop 'We 'll rise again', ondanks de aardbeving en de overstromingen, laten ze de moed niet hangen. Anderzijds worden ook hier geregeld mensen en organisaties getroffen door de hoge nood ginder. Zo heeft voetbalploeg KVV Heusden-Zolder al zijn jeugduitrustingen geschonken om ginder te kinderen te laten sporten.
Wie zelf ook een steentje wil bijdragen kan dat via Himalayan Care Hands, je kunt binnenspringen in De Zorgwinkel,Brugstraat 38. Giften zijn welkom op HCH België BE 96 377067712505 met vermelding van naam en adres, vanaf € 40 krijg je een fiscaal attest.35316