Meerderheid: 'Goed bezig'; N-VA: 'Gepruts'

Meerderheid: 'Goed bezig'; N-VA: 'Gepruts'

Na de gemeenteraad haastten zowel de meerderheid als de N-VA-oppositie zich om een persbericht te verspreiden waarin 'elk zijn eigen gelijk' onderstreepte.

De meerderheid (GOED-Vooruit-CD&V-onafh) bewierrookte haar aangepaste meerjarenplan als een gezond financieel plan dat - ondanks de energiecrisis - haar basisprincipes van bij het begin van de legislatuur handhaaft en zegt bij de beste leerlingen van de regio te horen. De loonkosten stijgen over de hele periode met 15 % ten opzichte van de vorige aanpassing, maar het personeelsbestand wordt niet afgeslankt. Het budget voor gas en elektriciteit werd voor de hele periode met bijna 1,24 miljoen euro opgekrikt. Daar tegenover staan energiebesparingen (max 19 ° in gemeentegebouwen) en investeringen in duurzame energie en energiedelen. Daarnaast zal het Sociaal Huis (OCMW) ook blijvend meer moeten uitgeven aan individuele hulpverlening, dat wordt deels gedekt door subsidies. De stijgende exploitatiekosten worden voor een deel gecompenseerd door meerinkomsten uit personenbelasting en onroerende voorheffing door de indexaanpassingen. Er blijft nog altijd ruimte voor renovaties, nieuwe projecten en openbare werken. Door duurdere materialen vallen de lopende projecten ook duurder uit, die worden dus op een haalbare manier uitgevoerd en tegelijk wordt wat meer geleend. De belangrijkste investeringen volgend jaar zijn de start  van de renovatie van de schachtbok, de afwerking van Sportpark Vrijheid en verschillende riolerings- en fietsprojecten. 

Zolderse dossiers
De N-VA-oppositie ziet het niet zo positief, zoals ze ook al tijdens de gemeenteraad duidelijk maakte. De partij verwijt de gemeente dat ze opnieuw Zolderse investeringsdossiers verprutst. Om te beginnen is de partij niet te spreken over de evolutie van de kostprijs van de schachtbok. Ondanks een LRM-subsidie van 1 miljoen en nog een van 3,2 miljoen die de N-VA bij haar minister Diependaele lostpeuterde, gaat het project de gemeente veel meer kosten dan voorzien, zo'n 7,2 miljoen extra. Onverantwoord als je bijvoorbeeld ziet hoeveel kinderarmoede we nog altijd hebben, zo meent N-VA. Ze verwijst naar de extra kosten die er vroeger ook al kwamen bij het ophaalgebouw, de Muze, ... En daarnaast maakt de N-VA zich ook boos over de toestand van het Woutershof. "Daar heeft de gemeente eerst de heemkundige kring met haar collectie buitengesmeten en weet nu niet wat er mee te doen. De inboedel van het museum werd verkocht of is gestockeerd in de kelders van het vroegere CVO. En dat voor een prestigieus project dat er nooit zal komen. Ondertussen is Zolder weer een leegstaand gebouw rijker", stelt de N-VA vast.75931