Mijn-Erfgoed heet vanaf nu ECRU Erfgoed

Mijn-Erfgoed heet vanaf nu ECRU Erfgoed

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed heet vanaf vandaag ECRU Erfgoed. De erfgoedcel werd in 2007 opgercht voor de Limburgse Mijnstreek. Ze heeft een werkingsbudget van ongeveer 410.000 euro, 300.000 komt van Vlaanderen, de rest van de 6 mijngemeenten. Dit jaar viert de erfgoedcel dus haar 15de verjaardag. In die periode werden een kleine 500 erfgoedprojecten mogelijk gemaakt in de Mijnstreek rond diverse thema’s. Het gaat om projecten rond carnaval, landschapsschilders, feesten, de wereldoorlogen, migratie, religie maar zeker ook het mijnverleden, de rode draad die de 6 deelnemende gemeenten, As, Beringen, Genk Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen met elkaar verbindt.

Werking blijft

“Met de aanpassing van de naam naar ECRU Erfgoed kiezen we ervoor om de expliciete verwijzing in de naam naar het mijnverleden los te laten en zo de brede cultureel-erfgoedwerking te benadrukken”, weet An Moons, voorzitter van ECRU. “Toch wijzigt de werking van de erfgoedcel niet, we blijven inzetten op het verzekeren van de toekomst van al het cultureel erfgoed, waaronder het mijnerfgoed. Ook het subsidiereglement blijft voor verenigingen die een erfgoedproject willen uitwerken.”

Ook zal vanaf nu sterk ingezet worden op kruisbestuiving tussen ECRU Erfgoed en ECRU Cultuur, dat twee jaar geleden startte. Bovenlokale projecten met zowel een erfgoed- als cultuurcomponent hebben een streepje voor. Ook samenwerking tussen verenigingen, ondernemerschap en de vernieuwing van erfgoedbeleving worden gestimuleerd. Een recent voorbeeld daarvan is de ondersteuning van het multidisciplinaire project Heldenverhalen van Mals Vlees, het Sint-Franciscusziekenhuis en fotografe Mine Dalemans. 

ECRU dag

Wie wil kennismaken met de verschillende facetten van de ECRU werking, is van harte welkom op de ECRU dag, op 22 juni 2022 in het Casino Modern in Waterschei. Het programma vind je hier.73227