Minister Heeren bezoekt 't Weyerke

Kersvers Vlaams minister van welzijn Veerle Heeren bezoekt vrijdag de dienstencentra 't Weyerke in Heusden-Zolder en 't Klavertje in Houthalen-Helchteren. Daarbij staat het probleem van de wachtlijsten in de gehandicaptensector centraal. Er zijn al maatregelen genomen door de Vlaamse regering, maar toch staan mensen met een handicap nog lang op de wachtlijst voor een gepaste opvang. Volgens directeur Jan Thiry van 't Weyerke en René Roex van 't Klavertje zit het probleem vooral in de gebrekkige doorstroming van de ene zorgvorm naar de andere.

"Kinderen met een zware fysieke, diep mentale of meervoudige handicap kunnen terecht in een dag- of woonopvang tot maximaal 21 jaar. Dan moeten ze kunnen doorstromen naar een dagcentrum of een tehuis voor volwassenen. De lange wachtlijsten verhinderen dat en leiden tot vaak schrijnende situaties. Eenzelfde probleem bij personen die een hersenletsel hebben opgelopen, bijvoorbeeld na een verkeersongeval. Zij komen na het het ziekenhuis vaak terecht in een revalidatiecentrum. Daarna kunnen de meesten terug naar hun vroegere leefsituatie, anderen hebben permanente begeleiding en ondersteuning nodig. En dan staan ze samen met hun familie in de kou".

In Limburg wachten op dit moment 84 mensen met een niet-aangeboren hersenletsel op een plaats in een tehuis. Anderzijds zijn er maar 96 beschikbare plaatsen. De directies zullen tijdens het bezoek van de minister dan ook pleiten voor prioriteit aan de doelgroep van NAH-personen.2035