Nog veel werk voor de elektrische trein eind 2022

Nog veel werk voor de elektrische trein eind 2022

Infrabel werkt verder aan de elektrificatie van de spoorlijn 15 tussen Mol en Hasselt. De werken zijn twee jaar geleden gestart en verlopen volgens planning. Bijna alle bovenleidingspalen zijn intussen geplaatst - op die in Mol en Kiewit na - en een deel van de kabels en draden is al afgerold zoals op het traject tussen Zolder en Zonhoven. Vandaag is een update gegeven van de werkzaamheden. In het totaal worden 1.250 nieuwe bovenleidingspalen geplaatst en 58 km aan bovenleiding geïnstalleerd waarvoor ruim 300 km aan kabels en draden worden afgerold.De bouw van twee nieuwe tractieonderstations in Leopoldsburg en op de grens Houthalen/Zolder en één nieuwe sectioneerspost in Hasselt (spoorvertakking Zonhoven) start in juni. Er zijn ook enkele andere infrastructuurwerken op het spoortraject nodig zoals de verhoging van verschillende bruggen (3 in Beringen en 1 in Zolder). De eerste voorbereidende werken hiervoor zouden eind dit jaar beginnen, de eigenlijke werken aan de bruggen starten begin volgend jaar.

Eind 2022

De 38 km lange spoorlijn wordt volledig geëlektrificeerd tegen eind 2022 waarna de treinen er elektrisch kunnen rijden. Het Limburgse spoorwegnet zal dan volledig elektrisch zijn voor de reizigerslijnen. De totale geraamde investering voor deze elektrificatiewerken bedraagt 52,2 miljoen euro waarvan het Vlaams Gewest een deel (14,7 miljoen euro) bijdraagt.

Tijdens het weekend van 27-28 maart zal op de spoorlijn Hasselt-Mol het treinverkeer onderbroken zijn. NMBS zet beide weekends vervangbussen in met haltes in alle tussenliggende stations. Via de online routeplanner kunnen reizigers zien wat dit betekent voor hun traject.
67914