Officier schrijft boek over dramatische brand

Officier schrijft boek over dramatische brand

Wat heb ik fout gedaan? Dat is de vraag waarmee brandweerofficier Marc Coenen uit Beringen worstelt in de nacht van 11 augustus 2019. In een verlaten gebouw aan de Koolmijnlaan in Beringen komen Chris Medo en Benni Smulders, twee brandweermannen van het korps Heusden-Zolder, om het leven bij de interventie. Arno Barzan raakt zwaar verbrand.  Marc zit meteen met een groot schuldgevoel en alhoewel zijn collega's en het latere rapport van FOD Binnenlandse Zaken hem niets verwijten, blijft de vraag knagen. Hij  gaat op zoek naar antwoorden via een psychiater maar ook door zijn verhaal op te schrijven, als het ware om het van zich af te schrijven. En die eerste notities zijn uitgegroeid tot een boeiend boek dat niet alleen de feiten beschrijft van die fatale brand maar ook op zoek gaat naar diepere oorzaken en verbanden. Hoe werkt het brein van een brandweerofficier in gevallen van crisis. Is het allemaal wel correct wat in onze hersenen afspeelt? Werken we niet teveel op automatische piloot, is onze intuïtie wel juist?

Het relaas

Marc Coenen stelt alles in vraag en komt met een uniek relaas en naslagwerk. In het eerste deel vertelt hij  het relaas van die fatale nacht. Die eigenlijk begon met een brand zoals er al vaker in het pand waren geweest. Maar deze keer loopt het helemaal anders. Door de complexiteit van het gebouw dat kapot was gerenoveerd, zit er een flinke adder onder het gras, of beter gezegd onder het dak. Een opgehoopte gaswolk onder een vals plafond zorgt door een fatale vuurzee. Benni en Chris komen niet meer levend uit het gebouw.
"Mijn brein gaat in shut down. Genoeg is genoeg. Het stressniveau is te hoog geworden. Mijn emmer loopt over. Dat heeft gevolgen. Flarden van scenes en beelden heb ik nog in overvloed maar hun samenhang en situering in tijd zijn uitermate schimmig. Na de overdracht van het bevel begin ik als een zombie rond te zwerven op de plaats van interventie. Van dan af start mijn zoektocht naar verklaringen..."

Op zoek naar verklaringen

Voor het tweede deel is Marc zich dan gaan verdiepen in het werk van wetenschapsfilosofen, neurologen, gedragsbiologen en psychologen. Zelf is hij doctor in de Egyptologie en ook daar vindt Marc inspiratie om verklaringen te zoeken hoe zijn brein werkt. "Hoe kan het zijn dat ik de ploegen op een logische manier heb ingezet maar dat ondanks die logische inzet van mij, het resultaat toch zo dramatisch is?"
Coenen maakt hier een vergelijking met andere gelijkaardige branden in het buitenland en probeert lessen te trekken uit de brand in Beringen.

De verwerking

In het derde en laatste deel volgen we grotendeels dagboekgewijs de dagen na de brand, je voelt bij het lezen nog steeds de angst, de vertwijfeling en de pijn van de brandweerofficier. Marc krijgt gelukkig veel steun van zijn vrouw, zijn kinderen, collega's, ex-collega's en zijn psychiater. Zijn brein is nog altijd op drift en blijft zoeken naar het antwoord op de hamvraag: wat heb ik fout gedaan?

Het boek is zowel voor brandweerlui als niet-brandweerlui een uniek naslagwerk over een kleine brand in een groot gebouw met tragische gevolgen. Het boek is uitgegeven bij Kritak en ligt nu in de boekhandel. (foto Hans Put)71410