Op zoek naar schrijvers van hier: Bert Willems

Op zoek naar schrijvers van hier: Bert Willems

Deze week zijn we met tafofiel Theo Dirix op zoek naar graven van schrijvers uit Heusden-Zolder. Benieuwd wat we vandaag vinden, na het denkbeeldige monument voor Jan Troosters en het papieren gedenkteken voor Marcel Beerten. Van die laatste zoeken we geestverwant en collega Bert Willems.

Bert Willems was ook van Zolder. Hij werd er geboren op 1 februari 1916 maar hij stierf in Lanaken op 8 april 1993. In zijn later leven was hij filiaalhouder van Heideland in Genk. Een dichter was hij al veel vroeger: in 1947 werd O God, een Boom zijn! bij een uitgeschreven prijsvraag ex aequo bekroond met Vrouw Griese van zijn dorpsgenoot Beerten.

O God, een boom zijn en daar staan,
niets doen dan staan en stil zijn, nijgen
en luisteren, naar de avond die gegaan
komt, luisteren, bidden, en dan zwijgen.

Om stil te staan of te zitten, om te luisteren en te zwijgen, moest hij, als de bezige bij, de allerhoogste aanroepen. In het uitdragen van een Vlaamse en Limburgse identiteit en cultuur was hij immers bijzonder actief. Onvermoeibaar stichtte hij verenigingen, kunstkringen en tijdschriften: Schuim was vanaf 1976 het meest bekende. Naar verluidt stouwde hij zijn huis op de markt van Lanaken vol met schilder- en beeldhouwkunst, soms zelfs het hele werk van een kunstenaar.

Haiku's

Willems schreef in diverse genres maar misschien wel het liefst haiku’s. Zijn Japanse kopjes van eenvoud vol emotie blijf ik lusten tot vandaag:

Op de wind drijvend
steken twee distelpluisjes
de spoorbaan over.

Toen ik onlangs in Lanaken tevergeefs naar het graf van de Nederbelgische schrijver Jeroen Brouwers zocht, heb ik er ook uitgekeken naar het zijne, rij voor rij. Zijn urne in het columbarium heb ik echter gemist: hij werd gecremeerd op 14 april 1993.78630