Over kerststallen, beelden en ... ezels

Terwijl in de aanloop naar Kerstmis iedereen zich vredig rond de kerststal schaart, waren het precies die stallen die voor heibel zorgden op de gemeenteraad. In het verleden zorgde de gemeente telkens voor een stal met beelden in de centra voor Heusden en Zolder, in de andere parochies nam de lokale gemeenschap dat voor haar rekening. Maar nadat vorig jaar de beelden werden gestolen en vernield, zette de gemeente er geen stal meer. Op aandringen vanuit de kerkdorpen werd de voorbije dagen toch een stal geplaatst, voor de invulling moesten de kerkfabrieken zelf zorgen. Volgens Peter Tielens (Nieuw) waren ze daar in Zolder niet over te spreken.

De pastoor had het er zelfs over in zijn zondagspreek en riep de mensen op tot steun. "Dat de diefstal en vernieling van vorig jaar de aanleiding was, was zo niet gecommuniceerd, en dat heeft aanleiding gegeven tot misverstanden," relativeerde pastoor Olav Vandebril donderdagavond. "Ondertussen hebben al verschillende mensen giften gedaan en een lokale horecazaak doet maandag een pizzaverkoop. We hebben de basisbeelden al aangekocht, de rest zal volgen als er geld is." Dat de kerkfabriek zelf nieuwe beelden zou kopen, was geen optie. Precies donderdagavond bleek op de gemeenteraad dat de Zolderse kerkfabriek in 2006 en 2007 een totaal overschot van 150.000 euro boekte. Misschien goed om wat goud, wierook en mirre te kopen voor het kindje in de stal? Dinsdag rond 19 uur wordt de stal met bewoners ingehuldigd.

Ook het Vlaams Belang had het donderdag op de gemeenteraad over een stalprobleem en vroeg of er in de gemeenteschool Beekbeemden nu al dan niet een kerststal wordt geplaatst. En daarbij verwezen ze naar een andere gemeente waar een Moslimfamilie een klacht zou ingediend hebben tegen een stal op school. "Wij zitten hier in Heusden-Zolder, en als inrichtende macht laten we dat volledig aan de schooldirectie over," repliceerde schepen van onderwijs Dirk Schops. "En de klacht van één familie is niet representatief voor de rest van de Moslims, die wel respect hebben voor het kerstgebeuren," voegde Sevim Murat daar nog aan toe.1635