Poolreiziger is weer thuis

Poolreiziger is weer thuis

Donderdagnamiddag is Luc Reynders teruggekeerd na zijn reis van meer dan 2 maanden op Antarctica. In een internationaal gezelschap en in barre omstandigheden heeft hij de Zuidpool overgestoken. Daarmee was hij de eerste Belgische amateur die dit presteerde. Luc werd thuis verwelkomd door familie, vrienden en buren die ook een spandoek hadden opgehangen. In die tijd is het contact met het thuisfront dan ook zeer beperkt geweest, twee korte telefoontjes. Het was een ontroerend weerzien.

 "Het is vlotter gelopen dan we verwacht hadden. In het begin is het zwaar geweest toen we iemand hebben verloren. Een vrouw moest opgeven met bevriezingsverschijnselen en haar bagage hebben we heel de tijd moeten meenemen, toch een 80-tal kilo extra te verdelen onder ons. De rest van de groep was bovendien 15 jaar jonger dan ik, dat voel je. 't Is te doen, maar 't is zwaar. Dagelijks deden we een 25-tal kilometer. De koude viel nogal mee, temperaturen gemiddeld tussen min 20 en min 30, maar met de wind wordt dat min 50 en dat is bitter koud. Het gezelschap viel goed mee, ondanks dat we mekaar niet kenden. Iedereen deed alles voor iedereen als er een tent moest afgebroken worden of als er een probleempje was, het klikte van in het begin."

 Luc heeft zelf niets achtergelaten. "Er hangt al een Belgische vlag, dat volstaat voor mij." En wat het eerste is dat hij bij zijn terugkeer ging doen? "Ne goeie Duvel drinken, en voor de rest alles wat laten bezinken."1784