Racetrucks rijden voor het eerst op biodiesel

Racetrucks rijden voor het eerst op biodiesel

Op 11 en 12 september daveren de tribunes op Circuit Zolder want het circuit en de paddock worden overspoeld door trucks: het FIA European Truck Racing kampioenschap en de Dutch Truck Racing Cup strijken neer voor een evenement dat tegenwoordig de naam van het Limburgse bedrijf H Essers draagt.  Het is ook een netwerkevent want op zijn races door Europa verwelkomt het elk jaar ongeveer 420.000 toeschouwers uit de industrie en daarbuiten: fleetowners, decision makers, fabrikanten… die elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten. Het circuit is voor de gelegenheid bovendien helemaal in truckerstijl gehuld. 
De grootste merken - IVECO, Freightliner, MAN, Scania en Ford - zijn weer aanwezig, maar wat nieuw is dit jaar: de mastodonten rijden voor het eerst op biodiesel, voor 100 procent gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Naast de supersnelle truckers van het FIA ETRC komt ook de Dutch Truck Racing Cup een manche betwisten op Zolder.

Truckshow

Zeer de moeite is ook altijd de truckshow, waarin deeze keer 270 showtrucks zich een heel weekend laten bewonderen. Er vallen prijzen winnen in verschillende categorieën: niet enkel de trucks met het mooiste interieur of exterieur maar ook die met special paint en de mooiste oldtimer en American truck gaan niet met lege handen naar huis. 

Fiesta's

Heel wat minder groot zijn de Ford Fiesta's, zij komen afgezakt voor de Ford Fiesta Sprintcup met rijders uit België en Nederland: bakjes van amper 1.000 kilo met 150 paarden onder de motorkap. Spanning troef want alle rijders racen met identiek dezelfde Fiesta ST-Line. De Cup & Tourenwagen Trophy is dan weer een Duits onderonsje met VW Lupo, Renault Clio, BMW Mini… tot BMW M3 of Seat Leon Supercopa. Het publiek is weer in grote getale welkom, maar alleen met Covid Safe Ticket mag je binnen.
70627