Rolf Falter brengt 1302 in nieuw boek tot leven
Je hoeft geen geschiedenisfreak of quizfanaat te zijn om samen met het jaar 1302 een belletje te horen rinkelen. Het was inderdaad het jaar van de Guldensporenslag op de Groeningekouter in Kortrijk, die ons later de Vlaamse feestdag van 11 juli opleverde. In de loop der eeuwen zijn daarover heel wat legendes en heldenverhalen opgeborreld. Maar voor wie er alles over wil weten en de context van die slag wil kennen, is er nu het boek '1302, het jaar van de mythe'. Historicus Rolf Falter uit Heusden-Zolder - voormalig journalist, politiek adviseur en hoofd van het Bureau van het Europees Parlement - brengt in het boek 1302 weer tot leven.
Context
Hij verzamelt historische inzichten, plaatst de Guldensporenslag in zijn bredere tijdsgeest en reconstrueert een meeslepend verhaal vol onverwachte wendingen. En ook zonder romantisering spreekt de geschiedenis tot de verbeelding. 344 bladzijden lang neemt hij de lezer mee op sleeptouw, schetst de internationale context, de vele conflicten, de veroveringsdrang van machtshebbers, het leven in die periode, de spilfiguren, ... Aan het eind helpen een stamboom en een chronologie om het overzicht te bewaren.
Limburgse link
Het verhaal speelt zich uiteraard aan de andere kant van Vlaanderen af. "Maar als er ‘Limburgers’ meededen, dan waren dat huurling-ridders, een specialiteit van tussen Maas en Rijn in die tijd", vertelt Rolf. "Wel is de absolute held aan Vlaamse kant Willem van Gulik de jongere, een kleinzoon van de graaf van Vlaanderen. Van het graafschap Gulik (Jülich vandaag, ten noorden van Aken) afkomstig. Zijn oudere broer sneuvelde in 1297 tegen de Fransen nabij Veurne in dienst van de graaf van Vlaanderen. Hijzelf was als tweede zoon voorbestemd voor een kerkelijke carrière. Hij was in 1302, toen hij naar Vlaanderen trok om er te gaan vechten zoals zijn gesneuvelde broer, proost van de Sint-Servaaskerk in Maastricht. Hij was razend populair onder de Bruggelingen, misschien omdat hij, anders dan de edellieden van Vlaanderen die allemaal Frans spraken, een Nederduits dialect sprak dat ze verstonden. Een minderbroeder van weleer verweet hem wel zijn ‘losbandig gedrag.' Hij sneuvelde in augustus 1304 in de slag van Mons-en-Pévèle, amper 26 jaar oud. Drie maanden eerder was hij door de kannuniken van de dom van Keulen tot hun nieuwe bisschop verkozen", aldus Rolf. Via Maastricht hebben we zo dus een bescheiden Limburgse link in het verhaal. Trouwens, in de verfilming van Consciences De Leeuw van Vlaanderen van Hugo Claus in 1982 speelde de jonge Herbert Flack de rol van Gulik.
Het boek '1302, het jaar van de mythe' van Rolf Falter, is uitgegeven bij Lannoo. Je vindt het in de boekhandel, het kost € 29,99. Alle info staat ook op de website www.rolffalter.com, daar vind je ook de vijf andere historische boeken van dezelfde auteur.
77521