SFZ: betere communicatie en steun bij dementie

SFZ: betere communicatie en steun bij dementie

Morgen is het Wereld Alzheimer Dag en daarvoor heeft het Sint-Franciscusziekenhuis vandaag moodboards gelanceerd om de communicatie tussen zorgverleners en personen met dementie te verbeteren. Daarnaast kunnen nu ook mantelzorgers terecht in het ziekenhuis voor begeleiding en ondersteuning bij vragen of problemen. Om de omgang met personen met dementie voor medewerkers in de kijker te zetten lanceerde het ziekenhuis enkele jaren geleden al de gedragscode ROCKT met concrete tips om de omgang met personen met dementie te verbeteren. ROCKT staat voor: Rust bij jezelf, je omgeving, de patiënt. Oogcontact, ga op gelijke hoogte staan en draai je lichaam naar je patiënt toe. Communicatie: zowel verbaal als non-verbaal bij jezelf en bij je patiënt. Maak je steeds Kenbaar en durf actief te luisteren. Door 5 minuten extra Tijd te maken kan je heel wat vragen, bezorgdheden, onrust,… wegnemen bij de patiënt.

Ook betrokkenheid van de familie staat centraal bij het verzorgen van personen met dementie. De families zijn een grote bron van informatie en kunnen ook een aanvulling zijn in de dagelijkse zorgverlening. Familieleden die dat wensen kunnen helpen in de dagelijkse zorg, bijvoorbeeld bij het ochtendtoilet, de maaltijden, mee naar een onderzoek gaan,…. Dit geeft voor personen met de dementie herkenbaarheid in een vreemde omgeving.  
Moodboard om makkelijker contact te maken

Moodboard

Om  personen met dementie nog beter te kunnen ondersteunen is het belangrijk om ze goed te leren kennen. In een ziekenhuis is dat niet altijd evident omdat mensen vaak slechts een korte periode verblijven. Daarom lanceert de afdeling Geriatrie van het Sint-Franciscusziekenhuis een moodboard voor personen met dementie. Met dit moodboard kunnen familieleden persoonlijke informatie met het team van zorgverleners delen zoals de roepnaam, gewoontes, voorkeuren, welke afleiding werkt, hobby’s ,… Hierdoor beschikt elke zorgverlener in het ziekenhuis over dezelfde informatie, wat het contact en de zorgverlening op maat vergemakkelijkt. Het is ook een geruststelling voor de familie dat belangrijke informatie niet verloren gaat in de overdracht tussen de zorgverleners.

Tijdige diagnose is belangrijk

Het zorgtraject van een persoon met dementie start met een tijdige en correcte diagnose. Bij dementie kunnen zich een aantal dingen voordoen, zoals abnormale vergeetachtigheid, taalmoeilijkheden, oriëntatieproblemen of wanen .... .Familieleden of naasten kunnen (of willen)  dit niet altijd meteen als dementie herkennen. Daardoor laat een diagnose soms jaren op zich wachten. In het geriatrisch daghospitaal van het Sint-Franciscusziekenhuis kan iemand met tekenen van dementie terecht bij een multidisciplinair team, gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van personen met dementie. Tijdens een dagopname kunnen de nodige onderzoeken gebeuren. 
Tenslotte lanceert het Sint-Franciscusziekenhuis nu ook een nazorgtraject voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Zo ondersteunen ze personen met dementie om zo lang mogelijk thuis in hun vertrouwde omgeving te blijven en bieden ze mantelzorgers hulp bij vragen en problemen. Dit nazorgtraject is volledig gratis voor zowel de patiënt als zijn of haar mantelzorger.83091