Sint-Bona viert 75 jaar toneel in Berkenbos

Sint-Bona viert 75 jaar toneel in Berkenbos

In Ons Huis is deze namiddag de 75ste verjaardag van toneelgroep Sint-Bona gevierd. Een toneelgroep die driekwart eeuw op de bühne staat, is in deze tijd een zeldzaamheid. Waar andere gezelschappen kampen met een gebrek aan verjonging en inspiratie, blijft Sint-Bona zijn eigen weg banen. Niet met grote spektakels of adembenemende decors, maar met degelijk toneel, meestal met een stevig knipoog. Het was de KAJ die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf, niemand die op dat ogenblik besefte dat een lange traditie was in gang gezet. Vanaf 1954 mochten ook de vrouwen mee acteren. In 1960  werd een hoogtepunt bereikt met winst in het Koninklijk Landjuweel.

Oud en jong

Voorzitter René Jeuris mocht zich vandaag tijdens de academische zitting verheugen over een groot aantal vrijwilligers die zich in de loop der jaren hebben ingezet, voor en achter de schermen. Trouwens, weinig toneelverenigingen hebben zo'n gevarieerd ledenbestand, de oudste Sint-Bonamedewerker is 91, de jongste 21. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx mocht namens het gemeentebestuur een jubileumcheque van 400 euro overhandigen. Johnny Hayen van Cultuurnet Limbur had een mooi ingekaderde oorkonde bij die ongetwijfeld een ereplaats zal krijgen.

Herinneringen

Op de receptie waren niet alleen heel wat sympathisanten aanwezig, maar ook vroegere acteurs en medewerkers die mee de geschiedenis van Sint-Bona hebben geschreven. Bij het doorbladeren van de vele fotoalbums, kwamen de herinneringen bovendrijven. (foto's Ann Jordens)48548