St-Vincentius legt de vinger op de armoedewonde
Sint-Vincentius Heusden-Zolder heeft in de aanloop naar de verkiezingen vanavond de politieke partijen van Heusden-Zolder een aantal suggesties en bekommernissen overhandigd en belicht. En als het aan het enthousiasme van voorzitter Stefan Was ligt, dan zal de boodschap zeker zijn aangekomen. Hij gaf eerst een toelichting bij de werking van Sint-Vincentius met zijn verschillende steunpilaren. De organisatie zit ondertussen veilig gevestigd in de Sint-Lugardisstraat want de huidige erfpacht loopt tot 2061. Ze kan een beroep doen op 100 vrijwilligers. Nog andere cijfers maakten ook duidelijk indruk op de politici. Zo kwamen vorig jaar 259 verschillende gezinnen langs, samen 776 personen, van wie 354 kinderen. Het ging om 91 alleenstaanden, 78 éénouder gezinnen en mensen van 25 nationaliteiten. Er zijn de jongste twee jaar uiteraard ook heel wat Oekraïense gezinnen bijgekomen. Het vast cliënteel bestaat uit 170 gezinnen, die minstens één keer per maand langskomen in de winkel. Jaarlijks heeft Sint-Vincentius voor meer dan 100.000 euro kosten. Ze draait op giften, schenkingen en 10.000 euro van de gemeente. Gelukkig vinden ook steeds meer inwoners de weg om goederen te schenken. Zo werd in 2023 145.000 kg gesorteerd. In augustus alleen al werd 14.000 kg binnengebracht.
Acht punten
Na de voorstelling werd het memorandum toegelicht. Uitgangspunt was de oproep van Vincentius Limburg en zijn 37 verenigingen om bij beslissingen over de toekomst van de gemeente het belang van armoede voorop te zetten. Daar heeft de afdeling Heusden-Zolder nog enkele lokale aspecten aan toegevoegd.
Zo pleit de vereniging voor een geëngageerde schepen met een coördinerende taak rond armoedebestrijding. Het gebruik van de armoedetoets op alle beleidsniveaus is nodig om de armoede-impact van beslissingen op verschillende domeinen te meten. Een kwetsbaar gezin moet steeds bovenaan staan. Sint-Vincentius vraagt een regelmatig lokaal armoedeoverleg dat best wordt gecoördineerd door een gemeenteambtenaar. De organisatie onderstreept het belang van een optimale samenwerking met het OCMW/Sociaal Huis. Beide kunnen niet zonder elkaar en de samenwerking moet ertoe leiden dat alle inwoners hun sociale rechten zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Sint-Vincentius zou ook een regelmatige aanwezigheid van het lokaal bestuur tijdens de openwinkeldagen appreciëren. De vereniging wijst op twee probleemdomeinen die opdoemden bij de doorlichting van Heusden-Zolder: huisvesting en onderwijs. Speciale aandacht wordt daarom gevraagd voor noodhuisvesting bed-bad-brood, sociale woningen, studio’s … Ook in het onderwijs moet er meer ondersteuning komen van kinderen in armoede met aandacht voor digitalisering, soep op school, kinderopvang … De buddywerking moet uitgebreid worden, om zo een versterking van het netwerk te krijgen en een verbetering van het eigenwaarde gevoel. Als achtste punt verwijst Sint-Vincentius naar het charter van gezonde gemeente dat Heusden-Zolder heeft ondertekend. Dat moet de gemeente in de praktijk brengen met initiatieven die bijdragen aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van (kans)arme gezinnen.
De partijen kregen het memorandum mee naar huis in de hoop dat het daar niet in het archief bij de rest terechtkomt.82910