Studie pleit voor Eco-Living-Village

Studie pleit voor Eco-Living-Village

In zijn langverwachte studie over het mijnterrein pleit het studiebureau Nelson voor de uitbouw van een Eco-Living-Village. Eco duidt daarbij op duurzame ontwikkeling, Living op de levenskwaliteit van mensen en Village geeft het commerciële, functionele aspect en de ontmoetingsfunctie aan. Volgens Nelson moeten alle vormen van energiearm wonen centraal staan met aandacht voor andere vernieuwende elementen als energieopwekkende dansvloeren, een ecoparking met veel groen en zonnepalen op eventuele afdaken. Een eco-treintje moet de verbinding vormen met Zolder-station.

Clusters

Volgens Nelson moeten de troeven van het mijnterrein samenvloeien in vier clusters: handel en demoruimtes, opleiding en educatie, business en tenslotte ontspanning en evenementen. Voor de handel pleit de studie voor de vestiging van enkele laagdrempelige zaken rond 'duurzaam bouwen, verbouwen, renoveren en leven' en noemt daarbij Brico, Plan-It en Massive. Daarnaast moeten er nog een tiental labels komen die kenmerken van duurzaamheid vertonen zoals Eternis, Keramik, Sanitech, Daikin, Foamglas, Ytong, Echo, enz. Showrooms en demonstratieruimten moeten alle aspecten van duurzaam wonen illustreren, ook kijkwoningen horen daarbij.

opleiding

Het rapport stelt voor om alles wat opleiding en educatie betreft te clusteren, dus het CVO, eventueel de academie en opleidingen van CeDuBo en andere opleidingen in de bouwsector. In het businessgedeelte ziet Nelson een samengaan van CeDuBo, de laboratoria van het WTCB, bedrijven en een incubatiecentrum. Ook moet een bedrijvencentrum voor starters uitgebouwd worden en kantoorruimten voor studiebureaus, architecten, immobiliën, verzekeringen, laboratoria, enz.

Het ontspanningsluik kan ingevuld worden met een fitness en bowling en een gezond restaurant, terwijl de Centrale nog meer een rol als congrescentrum krijgt. Ook teambuildingsactiviteiten moeten op het terrein kunnen. De eventuele combinatie van academie, bibliotheek en cultuurcentrum kan volgens Nelson een cluster van creativiteit creëren, hoewel dit heel wat mensen op de achterste poten zal doen staan.

Wonen

Wat wonen betreft, stelt het rapport dat er maximaal tien lofts en een conciërgewoning zouden mogen komen, langs de Koolmijnlaan is nog plaats voor extra-woongelegenheid. De studie probeert het terrein ook ruimtelijk in te vullen en pleit voor een verkleining van het marktplein door de bouw van een vierde wand (bijkomend gebouw) en de verbreding van het ophaalmachinegebouw. Ontspannningsactiviteiten kunnen in of bij het magazijn. De schachtbok kan een lichtpaviljoen krijgen of een restaurant met panoramisch zicht.

Volgens Nelson is het belangrijk om eerst een locatiemanager aan te duiden, vervolgens moet een juridisch advieur in dienst genomen worden omdat er drie eigenaars in betrokken zijn. Last but not least moet een masterplan opgemaakt worden. Veel suggesties dus, maar concreet zal het gemeentebestuur toch verder zelf moeten uitzoeken hoe ze het CVO als passieve school kan uitbouwen in het ophaalmachinegebouw. De gemeenteraad bespreeikt volgende week het rappor. De eerste reacties bij ondernemers en handelaars op de studie lopen sterk uit elkaar, maar zullen wellicht de komende tijd in concrete adviezen omgezet worden.1816