Teveel vroegtijdige schoolverlaters

Teveel vroegtijdige schoolverlaters

In Hasselt hebben de Universiteit en de hogeschool PXL deze namiddag samen het nieuwe academiejaar geopend. Rector Luc De Schepper kondigde daarbij aan dat zijn universiteit het voortouw zal nemen om alle onderwijsniveaus - van kleuterschool tot hoger onderwijs - bijeen te brengen en samen te werken aan de onderwijsachterstand in Limburg. Nog teveel jongeren verlaten immers de middelbare school zonder diploma en nog te weinig jongeren volgen hoger onderwijs.

En uit de cijfers die de rector in zijn speech gaf, blijkt ook dat in Heusden-Zolder de toestand zorgwekkend is. Zo verlaat hier 14,3 % van de jongeren de middelbare school zonder diploma, dat is na Genk het hoogste cijfer. Het Vlaamse gemiddelde is 10,7 %. Limburg had in het schooljaar 2015-2016 31,5 % risicoschoolloopbanen in het secundair onderwijs, dat is het aantal jongeren dat het risico loopt om zijn schoolcarrière niet af te maken. In Heusden-Zolder gaat het om 35,7 %, Genk, Leopoldsburg en Beringen doen nog slechter.

Andere trends die zorgen blijven baren zijn het relatief laag aantal ASO-leerlingen, de geringere keuze voor universitair onderwijs en de participatie en het studiesucces van kinderen van migrantenouders. Heel wat werk voor de boeg dus met die samenwerking tussen de scholen en onderwijsinstellingen.35604