Het weer in Heusden-Zolder

Uitzonderlijk warm

De normale maximumtemperaturen rond eind februari liggen rond 7 graden. Met maxima rond 18 of 19 graden, is het uitzonderlijk warm voor deze periode. Deze hoge temperaturen danken we aan de strakke zuidelijke wind, die warme lucht vanuit het zuiden aanvoert, samen met de aanwezigheid van de zon. Door een hogedrukgebied over het oosten van Europa, zijn wolken beperkt aanwezig en krijgt de zon veel ruimte. In de tweede helft van de week draait de wind naar het westen tot het noordwesten en wordt de aangevoerde lucht een heel stuk kouder.

Dinsdag (23/02) zijn er een aantal wolkenvelden in de ochtend, maar de zon komt ook af en toe tevoorschijn. Naarmate de dag vordert, krijgt de zon meer ruimte. Het kwik loopt op tot 18 of 19 graden en de wind waait matig uit het zuiden tot het zuidwesten. Er kunnen na de middag windstoten voorkomen tot 50 km/u.

Woensdag (24/02) zijn er nauwelijks wolken en de zon kan dan ook nagenoeg de hele dag domineren. De wind waait nog steeds matig uit een zuidelijke sector en in combinatie met de stralende zon, worden maxima mogelijk van 19 of zelfs 20 graden. Dat zou dan de warmste dag van deze zachte periode worden.

Donderdag (25/02) kiest de wind voor een westelijke sector. De aangevoerde lucht is een stuk koeler en het kwik stagneert op 15 graden. Daarbij komen er vooral na de middag meer wolkenvelden opzetten. Het zou echter overwegend droog moeten blijven.

Vrijdag (26/02) wisselen wolken en zon elkaar af. Met een matige westen tot noordwestenwind komen de temperaturen niet hoger dan een graad of 11.

Tijdens het weekend draait de wind naar het noorden en later naar het oosten. De temperaturen blijven steken op 10 of 11 graden. Er zijn een aantal wolkenvelden, maar er is ook nog steeds ruimte voor de zon. Het blijft overwegend droog. Ook na het weekend volgen nog een aantal droge dagen met geregeld zon. De temperaturen lopen dan opnieuw iets op.
(Michel Nulens – Meteoservices)67715