Vanaf 30 maart asbest laten ophalen aan huis

Vanaf 30 maart asbest laten ophalen aan huis

Vanaf 30 maart kunnen alle inwoners hun asbestafval goedkoop aan huis laten ophalen. Het gaat om een project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter met 4,5 miljoen euro Vlaams geld.  Het project is vanmiddag voorgesteld op een werf in de Sint-Hubertusstraat in Zolder. Sinds 2001 is het verboden om asbest te gebruiken in ons land. "Maar als we om ons heen kijken, zien we nog overal asbest in gebouwen, en meer nog, er is veel meer asbest dat we niet zien. Vandaar dat we de Limburgers de kans willen geven om op een goedkope en efficiënte manier van asbestafval af te geraken," legt gedeputeerde voor leefmilieu Bert Lambrechts uit.  

Alle inwoners kunnen vanaf eind volgende maand via www.Limburg.net/asbest een aanvraag indienen en betalen. Ze kunnen dan een container bestellen - voor 160 euro - of een platenzak of bigbag, voor 20 euro. Bij elke ophaling moet ook verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmaatregelen (wegwerpoveral, stofmasker, bril) gekocht worden om het asbest veilig af te breken. Er zit ook een instructiefolder bij met alle richtlijnen. Nadien wordt de container of de bigbag aan huis opgehaald. Daarnaast kan asbest ook nog altijd (voor 1 euro per verpakking) verpakt naar het recyclagepark gebracht worden. Het verpakkingsmateriaal daarvoor is vanaf half maart te koop in het recyclagepark.

Geen gevaar

Voorzitter Luc Wouters van Limburg.net reageert ook op kritiek die de sector van de dakwerkers eerder gaf als zou dit gevaarlijk zijn in particuliere handen. "Wij reiken de hand naar de sector. We bieden de mogelijkheid aan de inwoners om professionelen in te schakelen om de werkzaamheden te verrichten en vervolgens kunnen ze toch nog van ons goedkoop aanbod gebruik maken om het asbestafval af te voeren. Het belangrijkste is dat we inspelen op de richtlijn van Vlaanderen om op termijn het asbest te verwijderen."Via het aanbod van de provincie Limburg en De Huisdokter (DuboLimburg) zijn er trouwens twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering van dakbedekking, gevelbekleding en isolatie rond verwarmingsleidingen, ook daarvoor kunnen particulieren van een fikse tussenkomst genieten.51732