Vandaag 75 jaar geleden zijn we bevrijd

Vandaag 75 jaar geleden zijn we bevrijd

Vandaag 7 september is het exact 75 jaar geleden dat de Britten de Duitsers verdreven uit Heusden waarna ook Zolder bevrijd was. De Welsh Guards waren op 7 september, ’s morgens vanuit het bruggenhoofd in Beringen vertrokken om via Heusden en Helchteren door te stoten naar Hechtel. Vlak voor ze Heusden binnentrokken werden ze aangevallen door Duitse Fallschirmjäger, maar die werden uitgeschakeld. Op Suska-Berg namen de Engelsen de richting Heusden-Centrum.  De Duitsers hadden zich verschanst in de Schootstraat en achter de berm van ‘het routeke’. Er ontstond een hevig vuurgevecht waarbij in de Schootstraat en de Holleweg 7 huizen en boerderijen in brand vlogen.

Kanonnen

In allerijl hadden de Duitsers ’s ochtends zware kanonnen opgesteld, één aan de kerk gericht op Suska en één op het kruispunt Koerselsebaan/Kapelstraat. Maar juist toen het kanon aan de kerk de aanrollende Britse tanks wilde bestoken, werd het met een voltreffer vanop 300 meter uitgeschakeld, de kanonnier was op slag dood. Dan hebben de Duitsers nog een 7-tal salvo’s gelost vanop de Koerselsebaan, maar de Britten rukten op vanop een tweede kant, de Kapelstraat, en de Duitsers moesten zich terugtrekken. Enkele gebouwen raakten beschadigd, in de Schootstraat ging nog een boerderij in de vlammen op.

Tenslotte was er nog een korte schermutseling op het kruispunt, tegenover de kerk stond een Britse tank met daarachter een soldaat die zich aan het scheren was. Een auto met 4 Duitsers kwam uit de richting van Koersel en stopte. Meteen opende de Brit het vuur, één Duitser werd geraakt en overleed nadien, de anderen gaven zich over.  Alles speelde zich af in enkele uren tijd, en de Britten konden even later met een grote groep Duitse krijgsgevangenen de mijn van Zolder bereiken.

Zeven Septemberlaan

In Zolder-Centrum werd de bevolking opgeroepen om naar het mijnterrein te gaan en daar de bevrijders te gaan begroeten.  Twee Zolderse collaborateurs werden eerst verplicht om Duitse uniformen aan te trekken en werden zo meegenomen naar het mijnterrein. Om de dag van de bevrijding nooit te vergeten werd in Berkenbos later de Zeven Septemberlaan ingehuldigd. (met dank aan de Geschied- en Heemkundige Kringen van Heusden en Zolder)
47988